UAE: Ne nosite tradicionalnu odjeću u inostranstvu

Iz Ministarstva vanjskih poslova UAE-a saopćili su da stanovnici trebaju izbjegavati nošenje tradicionalne odjeće 'zbog svoje sigurnosti'

03. jul 2016

Ujedinjeni Arapski Emirati upozoravaju svoje građani da izbjegavaju oblačenje tradicionalne odjeće kada putuju u inostranstvo, nakon što je jedan državljanin te zemlje u američkom Ohiju povezan s terorizmom zbog takve odjeće.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopćili su da stanovnici trebaju izbjegavati nošenje tradicionalne odjeće „zbog svoje sigurnosti“, prenosi Anadolija.

Duga bijela haljina i pamučna marama

Lokalni mediji objavili su kako je državljanin UAE-a Ahmed al-Menhali prošle sedmice u Ohiju priveden nakon što je u jednom hotelu izazvao sumnju da bi mogao biti povezan sa ISIL-om zbog svoje odjeće.

Nedugo nakon kratkog policijskog ispitivanja tamošnje vlasti izvinile su se Al-Menhaliju.

Nošenje tradicionalne odjeće široko je rasprostranjeno u arapskim zemljama Perzijskog Zaljeva kojeg čine UEA, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt, Bahrein i Katar.

Muškarci najčešće nose „kanduru“ koja predstavlja dugu bijelu haljinu i pamučnu maramu „ghutra“ koja se veže s crnim konopcem „igal“ od vune u obliku dva prstena.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga