UAE izabrao ministricu sreće

Imenovanje Ohood Al Roumi na ovu poziciju objavio je u srijedu putem Twittera šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum

11. feb 2016

Žena će predvoditi pokušaj Ujedinjenih Arapskih Emirata da osigura sreću svojih građana nakon što je imenovana državnom ministricom za sreću, prvom u historiji.

Imenovanje Ohood Al Roumi na ovu poziciju objavio je u srijedu putem Twittera šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premijer, vladar Dubaija i potpredsjednik UAE-a.

„Nacionalna sreća nije želja. Planovi, projekti, programi i inicijative će informirati rad naših ministarstava da postignu sreću“, napisao je na svom zvaničnom profilu na Twitteru.

Al Roumi će i dalje raditi kao generalna direktorica ureda premijera, što je i do sada radila.

Pored njenih drugih pozicija u UAE-a, Al Roumi je postavila Fondacija UN-a da bude članica Vijeća globalnog poslovanja. Ona je prva osoba iz arapskog svijeta u ovom tijelu.

Stvaranje nove ministarske pozicije također je bilo objavljeno Twitterom u ponedjeljak, a to je također uradio šeik Mohammed (66) koji je kazao da će ovaj dio Vlade „urediti i voditi politiku vlasti za stvaranje društvenog dobra i zadovoljstva“.

„Ovo je početak novog putovanja uspjeha i davanja ljudima i tražimo od Allaha da nam pomogne u službi i brizi za njih“, navodi se u jednoj od njegovih poruka.

Najsretnije države svijeta

Ujedinjeni Arapski Emirati, naftom bogata 44-godišnja federacija sedam država, rangirani su na 20. mjestu Izvještaja o svjetskoj sreći 2015. godine, iznad Velike Britanije, a ispod Belgije.

Švicarska je proglašena „najsretnijom državom na svijetu 2015.“ ispred Islanda, Danske i Norveške, a pet najboljih zaokružuje Kanada. Kreatori izvještaja izdvojili su UAE 2015. godine zbog izražene posvećenosti sreći stanovnika.

„Državna agenda ima za cilj da UAE bude među najboljim na svijetu po Indeksu ljudskog razvoja i da bude najsretnija od svih nacija tako da građani budu ponosni što pripadaju UAE-u“, navodi se u planu UAE-a Vision 2021.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga