U Zrenjaninu 1.200 slučajeva porodičnog nasilja u 2012.

Nasilje koje se prijavljuje uglavnom se dešavalo i ranije, ali žrtve nisu želele, smele ili imale snage da to i prijave

29. maj 2013

U Zrenjaninu je tokom prošle godine prijavljeno 1.200 slučajeva porodičnog nasilja, a više od 200 takvih slučajeva je rezultiralo podnošenjem krivične prijave protiv nasilnika, izjavio je danas Ivan Radin iz zrenjaninske policije.

„Na osnovu analize utvrđeno je da se nasilje koje se prijavljuje uglavnom dešavalo i ranije, ali da žrtve nisu želele, smele ili imale snage da to i prijave. Najčešće se prijavljuje uznemiravanje koje sprovodi suprug pod dejstvom alkohola“, rekao je Radin na konferenciji za novinare povodom početka akcije za zaustavljanje nasilja u porodici.

Radin je rekao i da je u 300 od ukupno 1.200 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja na teritoriji Zrenjanina podneta prekršajna prijava.

Kako je naveo, policijska uprava u Zrenjaninu ima dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad, kao i sa tužilaštvima u tom gradu i da joj je osnovni cilj zaštita žrtava porodičnog nasilja.

„Prilikom prijave nasilja, na broj 192, policijski službenik je tu da pruži žrtvi pomoć ili da je odvede tamo gde je neophodno, opet u cilju pružanja pomoći. Imamo i policijske službenike ženskog pola koji rade na liniji 192, tako da one razgovaraju sa žrtvama nasilja, a imaju zadatak i da žrtvama daju bezbednosne savete“, rekao je Radin.

Akcija protiv porodičnog nasilja u Zrenjaninu sprovodi se pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, a pokrenula ju je policijska uprava u tom gradu.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga