- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U zemljama Evropske unije počela vakcinacija protiv koronavirusa

Zemlje Evropske unije zvanično su započele koordinisani proces vakcinacije protiv kovida-19, a prednost među populacijom od skoro 450 miliona ljudi, imaju najranjivije grupe koje su jutros prve vakcinisane.

Od jutros vakcinu primaju zdravstveni radnici, starije osobe i pojedini politički lideri, kako bi uverili javnost da su vakcinacije bezbedne.

U Pragu se vakcinisao češki premijer Andrej Babiš i poručio „Nema razloga za brigu“.

U Rimu je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, ispred bolnice gde pet lekara i medicinskih sestara čeka da primi vakcinu, rekao da početak vakcinacije u EU daje nadu za kontinent, ali da građani još nekoliko meseci moraju da se pridržavaju mera i da budu pažljivi i odgovorni.

Vakcine, koje su razvili nemački BioNTek i američki Fajzer u petak su iz Belgije počele da stižu u superhladnim kontejnerima u bolnice EU. U 27 država EU potvrđeno je najmanje 16 miliona slučajeva kovida-19 i više od 336 hiljada smrtnih slučajeva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je juče u video obraćanju poručila da je početak vakcinacije „dirljiv trenutak jedinstva i uspešna priča EU“.

U međuvremenu, prvi slučajevi nove vrste koronavirusa koja se brzo širi, a pojavila se u Londonu i južnoj Engleskoj, otkrivena je u Francuskoj i Španiji.

Nemačka farmaceutska kompanija BioNTek uverena je da je njena vakcina efikasna i protiv nove vrste korona virusa, ali je rekla da su potrebne dalje studije kako bi bili potpuno sigurni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!