U Zagrebu se održava 10. Prajd

Tri najpopularnija internet portala u Hrvatskoj, Index.hr, Net.hr i Tportal.hr, pozvali su danas javnost u Hrvatskoj da podrži učešćem Zagreb prajd.

18. jun 2011

Nedelju dana posle nereda koji su obeležili prvu splitsku Paradu ponosa, u Zagrebu se održava jubilarni deseti Prajd LGBT osoba pod motom „I budućnost je naša“.
Skup je proglašen visokorizičnim, a očekuje se prisustvo oko 1.000 učesnika. Očekuje se podrška i brojnih građana, nevladinih aktivista, ali i političara koji podržavaju pravo na različitost. Hrvatski MUP nije želeo da obelodani koliko će policajaca obezbeđivati skup, a najavljeno je da će svaki napad na učenike biti tretiran kao zločin iz mržnje.

Na temeljne ciljeve borbe za svoja prava gej aktivisti ukazaće i govorima u parku Zrinjevac gde povorka završava marš, a na osnovu provedenog izjašnjavanja građana proglasiće se i najprijateljskije i najhomofobnije lice.
Organizatori će podsetiti da svako ima demokratsko i ustavom garantovano pravo na mirno okupljanje i iskazivanje stavova u obrani svojih uverenja, ali i pravo na rodnu i seksualnu ravnopravnost, ali i da je pozivanje na nasilje i širenje nacionalne, rasne ili verske nesnošljivosti i mržnje zakonski kažnjivo.
Organizatori su apelovali na ministru unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i zagrebačku policijsku upravu i policajcima koji su zaduženi za obezbeđenje na zagrebačkim ulicama i trgovima, da se „drže svih zakona jer to u Splitu prošlog vikenda nije bio slučaj“.
Prošle nedelje je održan splitska Parada ponosa, kada je u nasilju povređeno više osoba i privedeno 137 huligana. Za sada nisu prijavljena okupljanja protivnika zagrebačkog Prajda.
Jedan od organizatora Franko Dota kaže za B92 da bez obzira na splitski scenario, nema strahovanja za bezbednost učesnika.
Uoči Parade ponosa desničarska Hrvatska stranka prava pozvala je građane Zagreba da ne izlaze na ulice i odreknu se subotnje kafe – isprazne centar grada i tako pokažu neslaganje sa gej paradom. Državni vrh Hrvatske pružio je podršku Gej prajdu.
Današnja povorka najavljuje se kao najmasovnija a svoje prisustvo na Prajdu potvrdili su i neki političari poput HNS-ovaca Vesne Pusić i Radimira Čačića, kao i Mirela Holi iz SDP-a. Podršku su najavili Zelena stranka, plenum studenata Filozofskog fakulteta, Društvena mreža građana, Građanska inicijativa i mnogi drugi.
Manifestacije su u prestonici Hrvatske, osim prve 2002, proteklih godina prošle uglavnom bez većih incidenata. Hrvatski portali pozvali na učešće u Prajdu. Tri najpopularnija internet portala u Hrvatskoj, Index.hr, Net.hr i Tportal.hr, pozvali su danas javnost u Hrvatskoj da podrži učešćem Zagreb prajd.
„U ima zaštite, ali i promovisanja osnovnih ljudskih prava, koja su u Hrvatskoj zagarantovana svima, bez obzira na verska, politička ili druga uverenja, pozivamo vas da se, bez obzira na spostveni seksualni izbor, priključite 10. Povorci ponosa, koja će u subotu proći ulicama glavnog grada“, navodi se u zajedničkom uredničkom pozivu.
„Uvereni smo kako većina u Hrvatskoj ne podržava nasilje nad onima koji miroljubivo iskazuju svoje stavove javnim okupljanjem, bez obzira čine li to zato kako bi zaštitili svoja verska ili politička uverenja, ili pak da bi izborili svoja prava na rodnu i seksualnu ravnopravnost. Jer, reč je o ljudskim pravima – a među njima nema razlike, svako ljudsko pravo jednako je važno“, navodi se.
„Verujemo da ćemo velikim građanskim odzivom na ovaj skup učiniti mali korak prema budućnosti u kojoj nećemo morati pisati i govoriti kako je pozivanje ili podsticanje na nasilje, nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti, zakonski zabranjen i kažnjiv.
Svako onaj ko zažmuri na brutalno nasilje kojem su prošle subote bili izvrgnuti učesnici Split Prajda ili ga na bilo koji način opravdava i relativizuje indirektno prihvaća da u budućnosti netko njemu ili njoj baci kamen u glavu jer se našao u bilo kakvoj manjini“, navodi se.
„Upravo zato pozivamo sve čitaoce da svojim učestvovanjem u zagrebačkoj Povorci ponosa jasno poruče da je nasilje prema bilo kome nedopustivo i da se u Hrvatskoj svatko može slobodno okupljati i izražavati svoje stavove“, zaključuje se na kraju.

(B92, agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga