- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Zagrebu održan marš za bračnu jednakost

Nekoliko stotina ljudi učestvovalo je u ponedeljak u Zagrebu u maršu za bračnu jednakost koji su uz podršku više organizacija civilnog sektora organizovale lezbijsko udruženje Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak.

Sa zahtevom da se pravo na brak i vanbračnu zajednicu omogući istopolnim parovima, učesnici marša su nakon okupljanja u parku Zrinjevac, krenuli s transparentima i zastavama uz policijsku pratnju prema trgu Sv. Marka gde se nalaze zgrade vlade, Sabora i istoimena crkva pred kojom su se organizatori obratili okupljenima.

„Mi ovim maršom želemo da ukažemo na kršenje temeljnih ljudskih prava“ izjavila je za Tanjug Sanja Juras, koordinatorka lezbejskog udruženje Kontra.

„Smatramo da je inicijativa da se u ustav unese definicija da je brak isključivo zajednica muškarca i žene pokrenuta od strane katoličke crkve i potpuno je neprihvatljivo da se to radi na štetu jedna marginalizovane društvene grupe“, rekla je Juras, ističući da će udruženja koja okupljaju polne manjine tražiti jednakost i ravnopravnost u pravu na brak i vanbračnu zajednicu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!