U Vojvodini više od polovine žena doživelo nasilje

U Srbiji je tokom 2013. godine 41 žena ubijena od strane svojih muževa i partnera, a od toga je deset žena bilo iz Vojvodine

25. nov 2013

U Vojvodini je više od polovine žena doživelo neki oblik nasilja u partnerskom odnosu, skoro svaka druga doživela je psihičko nasilje, a 34 odsto njih i fizičko, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako se u saopštenju navodi osam odsto žena u Vojvodini je doživelo pretnje oružjem, dok je u 6,2 odsto slučajeva došlo i do pucnjave, proganjanje je iskusilo 18,6 odsto žena, a seksualno nasilje u porodici njih gotovo deset odsto.

“Nasilje nad ženama je krivično delo. O tome koliko je nasilje nad ženama opasno, govori i podatak da je u Srbiji tokom 2013. godine 41 žena ubijena od strane svojih muževa i partnera, a od toga je deset žena bilo iz Vojvodine”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je pre pet godina Skupština Vojvodine usvojila Strategiju za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, koja je prvi strateški dokument u borbi protiv nasilja nad ženama, ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji.

Navodi se da je cilj Vlade Vojvodine da se u pokrajini uspostavi “nulta tolerancija” na nasilje u porodici, kao i na sve druge vidove rodno zasnovanog nasilja, koji se tretiraju kao kršenje osnovnih ljudskih prava.

“U svih 45 opština u Vojvodini, organizovali smo oko 200 obuka sa profesionalacima iz centara za socijalni rad, policije, sudova, tužilaštava, zdravstva, školstva i ženskih organizacija, kao i kampanje za promenu patrijarhalnih stavova i stereotipa koji još uvek opravdavaju muško nasilje nad ženama”, dodaje se u saopštenju.

Pokrajinski sekratrijat upozorava da je potrebno i dalje se boriti protiv ovog vida nasilja, jer je broj od deset ubijenih žena u Vojvodini tokom 2013. godine, koje su ubili njihovi partneri, veoma ozbiljno upozorenje da je stanje još uvek dramatično.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama predstavlja početak svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja se završava Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. decembra.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga