U Vojvodini virusom korona zaraženo 36 osoba, prvi slučajevi u Sremskom okrugu

Trenutno je 13 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, od kojih se tri nalaze se na respiratorima

24. mar 2020

Na teritoriji Vojvodine virusom COVID-19 zaraženo je 36 osoba, a njih 13 je hospitalizovano na Klinici za infektivne bolesti u Kliničkom centru Vojvodine.

Kako je rekao pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, od prvog registrovanog slučaja u Subotici, 6. marta, izvršeno je 276 testiranja građana Vojvodine, od čega je njih 36 pozitivno na virus korona.

„Trenutno imamo 13 hospitalizovanih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Tri su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratorima. Od onih koji su na respiratorima, dvoje njih je od ranije i oni su iz Kikinde, a juče je primljen još jedan pacijent, čije je mesto boravišta Novi Sad“, objasnio je sekretar Gojković.

Od 36 pozitivnih građana na virus korona, najviše njih, 14, ima boravište na teritoriji Južnobačkog okruga. Registrovano je sedam slučaja zaraze u Severnobanatskom okrugu, šest u Južnobanatskom okrugu, po tri u Srednjebanatskom i Sremskom okrugu, dva u Severnobačkom i jedan u Zapadnobačkom okrugu.

Poslednji slučajevi su zabeleženi u Sremskom okrugu, gde do juče, 23. marta, nije bilo nijednog registrovanog slučaja zaraze. U ovom okrugu su registrovana tri slučaja. Svi kontakti zaraženih, koji u najvećem broju dolaze sa teritorije Sremske Mitrovice, Rume i Stare Pazove, stavljeni su u izolaciju.

„Sva tri pacjenta u Sremskom okrugu su povratnici iz inostranstva i oni su dobro, imaju veoma malu temperaturu. Postupili su upravo onako kako smo govorili, samoizolovali su se od ostalih članova porodice, koje smo takođe testirali i koji su sada negativni, što ne znači da u narednih 14 dana neće biti pozitivni na virus, ali su kontakti između njih minimalni“, ukazao je Gojković.

Kako je rečeno, u ovom trenutku u Vojvodini, epidemiološka služba, sanitarna inspekcija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i kol-centri, pokrivaju više od 5.500 ljudi koji su bili kontakti 36 osoba zaraženih virusom korona.

„Oni se svakodnevno kontaktiraju i u zavisnosti od pojave simptoma, vršiće se njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka struka“, zaključio je Gojković.

Stomatolog iz Novog Sada se zarazio virusom korona

Prema saznanjima 021.rs, tokom jučerašnjeg dana zaposlenima u Kliničkom centru Vojvodine stiglo je obaveštenje da je svim zdravstvenim radnicima ove ustanove zabranjen dopunski rad tokom trajanja vanrednom stanja. Uz to je stiglo i naređenje da svaki upravnik u svojoj organizacionoj jedinici mora o toj odluci da obavesti sve zaposlene.

Navode o zabrani dopunskog rada potvrdio je za 021.rs pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković. Kako je odgovorio na pitanje našeg portala, još prošle nedelje je svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine sugerisano da lekari zaposleni u privatnim klinikama u potpunosti prekinu tu praksu.

Protiv nekih će zbog kršenja te odluke biti podnete i krivične prijave. Jedan od onih kojima preti krivična prijava jeste stomatolog iz Novog Sada koji je zaražen virusom COVID-19, a koji se već nalazi na respiratoru.

„On je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije“, naveo je Gojković, rekavši da će protiv takvih lično podneti krivičnu prijavu.

Gojković je objasnio da je ovakva mera doneta jer oni zdravstveni radnici koji u ovom trenutku nemaju jak intezitet posla u državnim bolnicama, ne mogu svoje privatne poslove da obavljaju u privatnim bolnicama, da dolaze u kontakt sa pacijentima i potom druge kolege i građane da izlažu riziku.

Građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti da napuste svoje domove, biće upućena flaširana pijaća voda

Porkajinski premijer Igor Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada obezbedila 111 miliona dinara za 23 manje razvijene lokalne samouprave, penzionerima čija su mesečna primanja manja od 30.000 dinara.

Precizirao je da je reč o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizovaće i druge opštine u Vojvodini iz sopstvenih budžeta.

Mirović je najavio da će sutra građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti da napuste svoje domove, biti upućena flaširana pijaća voda.

“Mi smo sa sedam miliona dinara pomogli i Grad Kikindu kako bi se obezbedile osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene građane. U ovom gradu uvedene su radikalnije mere izolacije, i time smo sanirali Kikindu kao inicijalno žarište, iako opasnost još postoji”, kazao je Mirović.

Podsetio je da su otvorena dva namenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u Vojvodini, na koja građani i privredna društva mogu donirati novčana sredstva.

Novac će, dodao je on, biti upućen zdravstvenim radnicima koji su na “prvoj liniji borbe” protiv korona virusa.

“Naš primarni cilj je da zaštitimo zdravstveni sistem. Obezbeđena je kontinuirana isporuka zaštitne opreme za naš zdravstveni sistem“, rekao je Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada u kontaktu s kineskim provincijama koje su bratske pokrajine Vojvodine, koje su pokrenule akciju za prikupljanje neophodne medicinske opreme koja će u narednim danima stići u Srbiju.

(021, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga