U Vojvodini smeštene 2.233 evakuisane osobe

Štab je doneo odluku da se obezbede paketi sa životnim namirnicama, higijenskim sredstvima i drugim potrebama za sve evakuisane osobe

22. maj 2014

Prema današnjim podacima Crvenog krsta, u Vojvodini su smeštene 2.233 osobe koje su evakuisane iz poplavljenih i kriznih područja, saopštio je Štab za vanredne situacije Vlade Vojvodine.

Kako se navodi, 1.488 lica nalazi se u porodičnom smešaju, a 745 osoba u kolektivnim prihvatnim centrima, dok se jedan deo preventivno evakuisanih ljudi počeo vraćati u kuće koje nisu poplavljene.

Štab je doneo odluku da se obezbede paketi sa životnim namirnicama, higijenskim sredstvima i drugim potrebama svih evakuisanih lica, bez obzira na to gde su smešteni.

Dodaje se da je obezbeđena i stočna hrana od 2.000 bala deteline i sena i pet tona kukuruza, koja će biti dopremljena u opštinu Šid i na druge punktove gde je to potrebno.

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je da vode koja stiže iz hrvatskih šuma i atara i dalje pravi problem u vojvođanskim naseljima uz granicu.

Ovo preduzeće je saopštilo da prema današnjim merenjima nivo reke Save opada, ali da reke Studva i Bosut i dalje rastu oko centimetar na sat.

“Radovi na privremenim nasipima koji štite Bosut i Raču su završeni, dok se u Višnjićevu i Moroviću privode kraju. Problem sa vodama iz zaleđa biće rešen čim voda iz Bosuta bude mogla oticati u Savu, a to će se desiti kada vodostaj Save opadne za 1,82 metra”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Dunav od ulaza u Srbiju na granici sa Hrvatskom i dalje raste, ali prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nema razloga za brigu.

Kod Bezdana je jutros izmeren vodostaj od 491 centimetar, što je za 19 više nego juče, dok je kod Novog Sada Dunav porastao 22 centimetra i dostigao novi od 468.

Vrh talasa kod Novog Sada prognoziran je za subotu i trebalo bi da bude oko 500 centimetara, što je za dva metra manje od granice kada se u Novom Sadu proglašava vanredna odbrana od poplava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga