U Vojvodini se osniva nov naučno-istraživački institut

Značajne prednosti za Univerzitet u Novom Sadu, naučna istraživanja, Vojvodinu i njenu poljoprivredu

25. feb 2015

Pokrajinska vlada podržala je na današnjoj sednici osnivanje istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema BioSens.

U saopštenju Biroa za informisanje objašnjava se da će se osnivanjem novog naučno-istraživačkog instituta ostvariti značajne prednosti za Univerzitet u Novom Sadu i naučna istraživanja uopšte, kao i za Vojvodinu i njenu poljoprivredu.

Značaj ovakvog instituta prepoznala je i Evropska komisija, koja je BioSens centru dodelila projekat „Antares“, koji predviđa blizu 30 miliona evra za prerastanje novog instituta u Evropski centar izvrsnosti, odnosno vodeću evropsku naučnoistraživačku instutuciju koja okuplja istraživače iz oblasti mikroelektronike, daljinske detekcije, telekomunikacija i obrade signala, robotike i mehatronike, bilogije, ekologije i poljoprivrede.

Pokrajinska vlada je ovlastila pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova da sa dekanom Fakulteta tehničkih nauka NU potpiše sporazum o osnivanju tog Instituta.  Nakon toga, Pokrajinska vlada pripremiće Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Instituta BioSens i dostaviti ga Skupštini AP Vojvodine radi donošenja.

Na današnjoj sednici utvrđen je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene sistema za navodnjavanje Srema, koji je usaglašen sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji.

Područje od preko 3,5 hiljada kvadratnih kilometara obuhvaćeno okvirnom granicom odnosi se na teritorije opština Inđija, Irig, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Šid i teritoriju grada Sremska Mitrovica, kao i deo teritorije opštine Bačka Palanka.

U saopštenju Pokrajinske vlade se objašnjava da bi se takvim planskim dokumentom obezbedilo korišćenje prirodnih resursa i njihovo kvalitetno unapređenje u skladu sa principima održivog razvoja.

Osnovna funkcija regionalnog sistema je da na ovom području obezbedi potrebne i dovoljne količine vode za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, snabdevanje vodom stočarskih farmi, snabdevanje industrije i naselja vodom iz otvorenih vodotoka i eventualne potrebe ribnjaka.

Pokrajinska vlada je danas donela Odluku i o uslovima i načinu dodele budžetskih sredstava za finansiranje potreba i interesa mladih u ovoj godini, a razmatrana je i informacija o donošenju pravilnika o postupku izbora i realizacije projekata koji se finansiraju od strane Uprave za kapitalna ulaganja u 2015. godini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga