U Vojvodini postoje 93 romska naselja sa oko 40.000 stanovnika

Kako se navodi u izveštaju Kancelrija vojvođanskog ombudsmana, preko 40 odsto naselja je spontano i neplanski izgrađeno, od nekvalitetnih i otpadnih materijala i najčešće bez ikakve infrastrukture. Sredstva za rešavanje stambenih problema stanovnika nisu obezbeđena, niti su planirana budžetom u preko 40 odsto jedinica lokalne samouprave, uprkos tome što se preko 45 odsto romskih naselja nalazi na rizičnim, lošim, nezdravim ili na drugi način opasnim terenima.

07. apr 2011

U Vojvodini postoje 93 evidentirana romska naselja na teritoriji 28 lokalnih samouprava i u njima  živi i do 40.000 ljudi, saopštila je danas Kancelarija pokrajinskog ombudsmana.
Kako se navodi, preko 40 odsto naselja je spontano i neplanski izgrađeno, od nekvalitetnih i otpadnih materijala i najčešće bez ikakve infrastrukture.
Sredstva za rešavanje stambenih problema njihovih stanovnika nisu obezbeđena, niti su planirana budžetom u preko 40 odsto jedinica lokalne samouprave, uprkos tome što se preko 45 odsto romskih naselja nalazi na rizičnim, lošim, nezdravim ili na drugi način opasnim terenima.
Kanalizacionu mrežu, sistem za odvođenje atmosferskih voda, sistem grejanja ili pristup vodovodu ima od 14 do 20 odsto naselja, dok u šest naselja ne postoji nikakva infrastruktura. Smeće se uopšte ne odnosi iz 20 naselja, a njih 34 nemaju kante, niti kontejnere za smeće i otpad.
U preko 85 odsto jedinica lokalne samouprave nije doneta posebna odluka o unapređivanju i legalizaciji romskih naselja, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je lokalni akcioni plan za stanovanje donet u svega četiri jedinice lokalne samouprave, a u slučaju deset romskih naselja ne postoji bilo kakva ideja o tome kako bi se ona raselila, ukoliko bi se zemljište na kom se nalaze kojim slučajem privelo drugoj nameni.
Pokrajinski ombudsman se početkom 2011. godine upitnikom obratio svim jedinicama lokalnih samouprava u Vojvodini, sa ciljem da prikupi i obradi osnovne podatke o romskim naseljima u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga