U Vojvodini od dijabetesa boluje oko 250.000 ljudi

Usvojen Program ranog otkrivanja dijabetesa radi prevencije slepila

09. okt 2013

Vlada Vojvodine usvojila je na današnjoj sednici 15 miliona dinara vredan Program ranog otkrivanja i lečenja komplikacija šećerne bolesti na očima i ocenila da je sprovođenje tog programa tokom dve naredne godine veoma važno s obzirom da u Vojvodini od dijabetesa boluje oko 250.000 ljudi.

Vlada je podsetila da su veoma česte komplikacije šećerne bolesti sa vidom i očima, koje mogu da dovedu do slepila, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Program predviđa da se u okviru Klinike za oftalmologiju Kliničkog centra Vojvodine nabavi laserska oprema, koja će omogućiti da se reše problemi sa vidom uzrokovani dijabetesom.

U prvoj fazi programa održaće se i edukacija lekara u opštim bolnicama, a u drugoj fazi biće izvršen skrining rizične populacije i planirano je njime bude obuhvaćeno oko 1.500 obolelih od šećerne bolesti.

Pokrajinska vlada prihvatila je danas i izmene finansijskog plana Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, kojim se, preraspodelom sredstava, obezbeđuje 18,5 miliona dinara za nabavku aparata za DNK analize za potrebe Instututa za sudsku medicinu.

DNK laboratorija Instituta za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine jedina je ustanova u Vojvodini koja izvodi analize očinstva i drugih spornih srodničkih odnosa, humane forenzičke identifikacije i forenzičke analize na zahteve sudova.

Vlada Vojvodine donela je i Odluku o uslovima, načinu i kriterijumima za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za finansije za učešće u sufinansiranju projekata pokrajine Vojvodine koji se finansiraju iz fondova Evropske unije u 2013. godini.

Sredstva za ove namene obezbeđena su u budžetu Vojvodine i iznose 177,8 miliona dinara. Dodeljuju se, putem javnog konkursa, kao bespovratna, isključivo za projekte iz fondova EU, za koje je zaključen ugovor sa Evropskom komisijom i kojima se finansira delatnost od opšteg, odnosno javnog interesa, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga