U Vojvodini nezaposleno 198.045 ljudi

Broj nezaposlenih u Vojvodini smanjen zahvaljujući angažovanju sezonske radne snage

03. avg 2012

Prema podacima državnih službi za zapošljavanje u Vojvodini je u julu bilo 198.045 nezaposlenih, što je 9.000 manje nego početkom godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu Mirjana Mundžić-Krančević rekla je novinarima da je broj nezaposlenih u Vojvodini smanjen zahvaljujući angažovanju sezonske radne snage.

Podaci o broju nezaposlenih izneti su na predstavljanju Biznis barometra prvog informatora tog tipa u Srbiji, koji su sačinili „Vojvodina CESS“, Privredna komora Vojvodine i Bečki institut za međunarodne ekonomske odnose.

Istraživanjem „Biznis barometra“ obuhvaćeno je 1.200 privrednika u Vojvodini. Upitnici sadrže pitanja o ukupnom poslovanju, poslovanju sa stranim klijentima, prodajnim cenama, uslugama i broju zaposlenih.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je na toj konferenciji za novinare da su privrednici najveći skepticizam izrazili u pogledu zapošljavanja.

„Nama je najvažnije da u ovom periodu ekonomske krize kontrolišemo i sprečimo nagli porast nezaposlenosti“, rekao je Vasin.

Direktorica Agencije za ravnomerni regionalni razvoj Valentina Ivanić rekla je na toj konferenciji za novianre da strategija razvoja Srbije treba da se bazira na izvozu, pogotovo u sektoru malih i srednjih preduzeća.

„Sektori koji prodaju robu na inostranom tržištu, poput poljoprivrede i prerađivačke industrije su najvažniji, jer dobra privredna struktura podrazumeva njihovo učešće i od 70 odsto“, naglasila je Ivanić.

Nezaposlenost u Srbiji je veća od 20 odsto.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga