U Vojvodini najmanja stopa zaposlenosti

U Vojvodini je nezaposlenost veća od republičkog proseka, odnosno za četiri procenta veća nego u Beogradu i iznad procenta izmerenog u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

30. jun 2011

Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je na kraju aprila 22,2 odsto, što je rast u poređenju sa 19,2 odsto zabeleženih na kraju oktobra prošle godine, kad je bila merena prethodni put, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, iznosila je 22 odsto za muško i 22,5 odsto za žensko stanovništvo.

U Vojvodini je nezaposlenost iznad republičkog proseka i iznosi 22,9 odsto, odnosno za četiri procenta veća nego u Beogradu, dok je procenat nezaposlenih u Pokrajini veći i od onog izmerenog u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Veći procenat nezaposlenih izmeren je jedino Južnoj i Istočnoj Srbiji. Neslavan skor Vojvodina beleži i kad je reč o procentu zaposlenih u ukupnom stanovništvu starijem od 15 godina, jer je na poslednjem mestu.

Naime, u beogradskom regionu stopa nezaposlenosti iznosila je na kraju aprila 18,9 odsto, a u Vojvodini 22,9 odsto. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 22 odsto, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 24,8 odsto.
Stopa zaposlenosti, koja predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starijem od 15 godina, iznosila je u aprilu 36,2 odsto. Od toga je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 43,2 odsto, a za žene 29,8 odsto.
Najveća stopa zaposlenosti bila je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i iznosila je 37,8 odsto, zatim u Beogradu, 36,5 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 35,3 odsto, a najmanja je zabeležena u Vojvodini i iznosila je 35 odsto.
Stopa nezaposlenosti u aprilu 2011. porasla je za tri procentna poena u odnosu na isti mesec lane, kao i u odnosu na oktobar 2010.
U isto vreme, stopa zaposlenosti pala je u aprilu za 1,9 procentnih poena u odnosu na isti mesec 2010, a 1,5 procentnih poena u odnosu na oktobar 2010.
Podsetimo, u Vojvodini je na kraju februara bilo evidentirano 197.498 nezaposlenih, što je za 2.334 više nego na kraju januara, saopštila je tada Pokrajinska služba za zapošljavanje. Prema tim podacima, broj nezaposlenih na kraju februara bio je bio za 19.757 manji, odnosno za 9,1 odsto manji, nego u istom mesecu 2008. godine.
Broj nezaposlenih osoba koje su prethodno bile u radnom odnosu iznosi 59,1 odsto od ukupnog broja evidentirani u Pokrajinskoj službi za zapošljavanje, a 40,9 odsto prvi put traži zaposlenje. Od ukupnog broja nezaposlenih, duže od dve godine na zaposlenje čeka 49,3 odsto osoba.
Krajem februara, nezaposleni iz kategorije mladih (od 15 do 27 godina) činili su 19,8 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.
Najveći broj nezaposlenih zabeležen je u Južnobačkom okrugu, gde na posao čeka 63.390 osoba. Sledeći po broju nezaposlenih bio je Južnobanatski okrugu, gde je 31.916 osoba bez posla.

(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga