U Vojvodini 41 slučaj korona virusa, od toga su u Novom Sadu 22 pacijenta

U novosadske apoteke stigle zaštitne maske, sutra počinje postavljanje kreveta na Novosadskom sajmu

26. mar 2020

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 14 pacijenata zaraženih korona virusom, a iako je to stanje nepromenjeno od juče, prema zvaničnom izveštaju i izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad je potencijalno najugroženiji grad posle Beograda, Niša i Valjeva, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„U Vojvodini smo imali 41 pacijenta zaraženog virusom korona, a od toga 22 pacijenta nalaze se u Novom Sadu. To znači dodatnu opreznost i socijalnu distancu za sve naše građane, jer samo ukoliko se svi budemo pridržavali mera prevencije i zaštite, prebrodićemo ovu epidemiološku krizu“, rekao je danas Mirović.

Dodao je da su na teritoriji Vojvodine obezbeđeni objekti koji služe za prihvat građana koji dolaze iz inostranstva, pa je tako od danas u funkciji i odmaralište na Fruškoj gori „Letenka“ za tu namenu, kao i kasarna u Somboru.

„Pomažemo svakodnevno manje razvijenim lokalnim samoupravama kako bi se obezbedile najosnovnije potrebe. Izdvojili smo 111 miliona dinara za 23 lokalne samouprave za pomoć penzionerima čija su mesečna primanja manja od 30.000 dinara. Ovaj vid pomoći realizovaće se i u drugim opštinama u Vojvodini“, najavio je Mirović.

Dodao je da će sutra u Novom Sadu boraviti kineski stručnjaci, koji će obići Klinički centar Vojvodine i druge ustanove i razgovarati sa domaćim ekspertima.

U novosadske apoteke stigle zaštitne maske, prodaju se po ceni od 120 dinara

U novosadskim apotekama od jutros se mogu pronaći obične hirurške maske po ceni do 120 dinara po komadu.

Reporteri 021 su u nekoliko apoteka proverili da li je u toku prodaja i svuda im je ponuđeno do 10 maski po ceni od 100 ili 120 dinara.

U pitanju je više miliona maski koje je Srbija kupila od Kine, a koje bi trebalo da zadovolje potrebe domaćeg tržišta. Takođe, nekoliko domaćih fabrika poput Galenike i Jumka, počelo je proizvodnju maski.

Prema uredbi Vlade Srbije dozvoljena je prodaja maski po najvišoj ceni od 120 dinara, a građani su pozvani da inspekcijama prijave ukoliko se one budu prodavale po višoj ceni.

U apotekama se mogu pronaći i druge vrste maski, uglavnom šivenih, koje koštaju i više od 120 dinara, ali njihova cena nije ograničena uredbom.

Hale Novosadskog sajma dezinfikovane, sutra počinje postavljanje kreveta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su hale Novosadskog sajma za prijem pacijenata zaraženih virusom korona, koji imaju blažu kliničku sliku, očišćene i dezinfikovane.

Vučević je za TV Prva rekao da sada treba da počne instalacija kreveta, toaleta, tuš kabina, paravana, prostora za medicinsko osoblje.

„Verujem da ćemo to u petak početi da radimo sa Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane. Imamo veliki odziv volontera koji žele da pomognu u montiranju kapaciteta. Kada sve bude obezbeđeno za kvalitetan smeštaj potencijalnih pacijenata, onda će biti pušteno u rad“, rekao je Vučević.

Kapacitet sajma je oko 1.000 mesta.

(Beta, 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga