U Vojvodini 29 novootkrivenih pacijenata sa HIV-om

U Novom Sadu se redovno kontroliše i leči 279 osoba, od kojih je više od 90 odsto stabilno na terapiji, što znači da nemaju virus u krvi i da više nisu zarazni

30. nov 2016

Ukupno 29 pacijenata zaraženih HIV-om javilo se tokom ove godine Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu, saopšteno je danas iz KCV-a.

Od 29 pacijenata, jedna trećina je bila u fazi AIDS-a, što je sličan procenat kao i prethodnih godina, navodi se u saopštenju za javnost, povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Dodaje se da se na Odseku za HIV/AIDS redovno kontroliše i leči 279 osoba sa tom infekcijom od kojih je velika većina, odnosno više od 90 odsto, stabilna na terapiji, što znači da nema virus u krvi i da više nije zarazna.

“Lekovi za ovu infekciju se izdaju na recept svim pacijentima od strane ovih lekara i svi su besplatni. Radi se o savremenim lekovima uz pomoć kojih je, ukoliko se pacijenti pridržavaju terapije, moguć dug, praktično normalan životni vek”, piše u saopštenju.

Na Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCV-a, koji je otvoren pre više od osam godina, rade tri infektologa koja su jedina ovlašćena za lečenje i praćenje osoba iz Vojvodine koje žive sa HIV-om.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga