U Vojvodini 16 dana kampanje protiv nasilja nad ženama

Akcenat kampanje je na informisanju marginalizovanih grupa žena poput seoskih, Romkinja, žena sa invaliditetom, koje se susreću sa nizom dodatnih prepreka i nevolja.

24. nov 2017

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice, a od početka primene novog Zakona o sprečavanj nasilja u porodici, od juna do septembra ove godine, izrečeno je blizu 7.500 hitnih mera.

Državne institucije, policija, tužilaštvo, centri za socijalni rad, nevladin sektor, udruženja građana i svi građani pojedinačno morali bi, pre svega preventivno, da deluju i zajednički svakodnevno skreću pažnju na nultu toleranciju prema nasilju nad ženama. Borba protiv nasilja mora da podrazumeva aktivnu prevenciju i osnaživanje i infomisanje žena da prepoznaju i prijave nasilje. Nasilje je zlo, zločin i krivično delo, koje društvo može i mora da spreči – rečeno je danas na zajedničkom obraćanju javnosti Vojvođanskog koordinacionog tima Mreže „Život bez nasilja”, a kao deo odgovora na pitanje šta učiniti kako ne bismo svakodnevno prebrojavali ubijene žene u porodičnom i partnerskom nasilju.

Skup je upriličen povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, globalne kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

Kampanja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava. Ove godine kampanja će biti obeležena pod motom “Ne zaboravite nikoga: zastavite nasilje prema ženama i devojčicama”. Sve aktivnosti, simbolično će biti označene narandžastom bojom, kako će biti obeležene, osvetljene i ukrašene zgrade širom sveta.

I pored evidentnog napretka u podizanju svesti da je nasilje nedopustivo i kažnjivo, često smo u našim sredinama svedoci da imamo sve elemente koji ukazuju na sumnju da se možda dešava nasilje, a građani ga ipak ne prijavljuju – rekla je, između ostalog, savetnica Pokrajinskog ombudsmana Ankica Dragin podsetivši na nedavno porodično nasilje u Pančevu ukome je ubijena još jedna žena.

Predstavnice pokrajinske Mreže, a u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na ženama”, najavile su desetak događaja koji će se od 25. novembra do 10. decembra održati na teritoriji u Vojvodini.

O tome šta je rodno zasnovano nasilje, koje su naležnosti institucija uključenih u sistem zaštite od nasilja, kao i o novinama u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici održaće se niz predavanja u šest vojvođanskih gradova: Sremskoj Mirovici, Rumi, Staroj Pazovi, Irigu, Inđiji i Novom Sadu. Akcenat kampanje je na informisanju marginalizovanih grupa žena poput seoskih, Romkinja, žena sa invaliditetom, koje se susreću sa nizom dodatnih prepreka i nevolja.

Csabi Viktoria (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga