U utorak ročište o Društvenom centru

Na svakom novom događaju pojavljuje se sve više novih ljudi

25. okt 2014

Aktivistkinja novosadskog Društvenog centra (DC) Dragana Stanić rekla je danas da je za utorak zakazano ročište na kojem će biti doneta konačna odluka o privremenom vraćanju aktivista u prostor, dok slučaj ne bude doveden do kraja.

Ona je na današnjem protestu i koncertu bendove za podršku tom centru rekla da se aktivisti nadaju pozitivnom ishodu i da će se izboriti bar za privremeno vraćanje u prostor iz kojeg su odlukom JP Poslovni prostor izbačeni u avgustu ove godine.

„Ne damo DC. Kampanja i dalje traje, a podrške je sve više“, poručila je Stanić.

Protest i koncert bendova za podršku DC održan je treći put ispred zgrade u kojoj se taj centar donedavno nalazio.

Drustveni centarKoncet podrške deo je serije protesta protiv odluke Poslovnog prostora da zapečate prostorije DC-a, iako je on nerentabilan, protiv nerazumnih uslova zakupa koje je to preduzeće ponudilo aktivistima, kao i odsustva sluha za probleme mladih u Novom Sadu.

Stanić je rekla da je večerašnji koncert ono što ekipa DC-a inače ima da ponudi građanima Novog Sada i mladima, ali što „više nisu u mogućnosti da rade zbog birokratije i odsustva sluha gradskih vlasti za izgradnju alternativne scene u ovom gradu“.

Na svirci su učestvovali hip-hop bend „Sempliciment Tat – Triq“ sa Malte, koji su samo za ovu priliku došli da podže DC, kao i novosađani Frontlajn (Frontline), Bomber, Bajoneti (The Bayonets) i Red junion (Red Union).

Od kada su protesti protiv zatvaranja Društvenog centra počeli, podrška aktivistima preko društvenih mreža i pisama stiže iz celog regiona, Vojvodine i Srbije, a putem video poruka oglasili su se mladi iz Šibenika, Zadra, Banja Luke, Osijeka, Gračanice, Bečeja idrugih gradova.

Podršku su dale i poznate ličnosti iz Novog Sada, među kojima i članovi benda Ateist rep (Atheist Rap) i režiser Želimir Žilnik.

Društveni centar je nastao kao nezavisni centar koji je prethodne dve godine organizovao više od 150 koncerata, humanitarnih akcija, umetničkih kolonija, projekcija filmova i drugih sadržaja, u prostoru koji je pre njihovog angažmana bio zapušten i ruiniran.

Aktivisti su poručili da je ovoliki broj kulturnih dešavanja, koji su pri tom besplatni za sve građane, „nešto čime ne mogu da se podiče ni zvanične kulturne ustanove koje funkcionišu u Novom Sadu“.

„Mi smo sve to uspeli da izvedemo preko neprofitnog rada, sopstvenog zalaganja i solidarnosti koju su ispoljili naši posetioci“, poručili su aktivisti.

Na večerašnjem protestu i koncertu učestvovalo je oko 200 građana, a Stanićeva je poručila da se na svakom novom događaju pojavljuje sve više novih lica, što je za aktiviste poruka da treba da nastave da se bore za ovaj alternativni prostor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga