U neredima i ekstremisti iz Srbije

SNP 1389 razbijao i Varšavu

12. nov 2011

U jučerašnjim uličnim neredima u Varšavi u koje se pretvorio Mars nezavisnosti radikalne nacionalističke poljske omladine na poljski nacionalni praznik, od 210 uhapšenih skoro polovinu čine stranci.

Kako navodi policija, među uhapšenima nema nacionalista iz Srbije, konkretno iz Srpskog narodnog pokreta 1389 koji su došli kao pojačanje poljskim istomišljenicima, a koje je posebno na početku Marša nezavisnosti pozdravio organizator, lider ultrakatoličke
Svepoljske omladine Robert Vinjicki.

Među 95 uhapšenih stranaca i učesnika Marša nezavisnosti i levičarskog kontramitinga Raznobojna nezavisna koji je pokušao da blokira nacionaliste, najviše je Nemaca, 92, i po jedan Španac, Mađar i Danac.

U Maršu nezavisnosti nacionalističke i ultrakatoličke omladine vijorile su se zastave Srbije, Crne Gore, Rusije, Slovačke i Hrvatske, dok su Raznobojnu nezavisnu došli masovno da podrže aktivisti nemačke Antife.

Nakon što je nekoliko puta rasterivala nacionaliste vodenim topovima, suzavcem i pendrecima, policija je uspela da spreči tuče oko 7.000 radikala u Maršu nezavisnosti i oko 2.000 učesnika kontramitinga levičarske omladine.

U uličnim neredima i sukobima sa policijom u kojima su prednjačili huligani poljskih klubova, koji su takođe pred marš najavili kao pojačanje huligane iz Srbije, 29 ljudi je zbog povreda prevezeno u bolnicu, povređeno je 40 policajaca, a uhapšeno je 210
najagresivnijih učesnika nereda koji su na policiju bacali kamenice, flaše i petarde.

U Varšavi je pričinjena i velika materijalna šteta, uključujući 14 patrolnih policijskih vozila. Na meti radikala bili su i novinari, a nekoliko poljskih redakcija, pre svega privatnih televizija, ostalo je bez vozila za prenos koja su demolirana ili zapaljena.

Poljski predsednik Bronjislav Komorovski sinoć je najavio hitne izmene propisa i zakona o okupljanju, kako se više ne bi dešavalo da se Varšava svakog 11. novembra zbog radikalne omladine pretvara u bojno polje.

„Kome je moglo da padne na pamet da u Poljsku poziva iz inostranstva ljude kojima nije nimalo stalo do praznuju poljsku nezavisnost, već su došli da izazivaju nerede na poljskim ulicama. To je nacionalna poljska sramota“, kazao je Komorovski.

Poljski premijer Donald Tusk vanredno će se danas sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Ježijem Milerom i ministrom pravde Kšištofom Kvjatkovskim.

U Varšavi se još tokom noći okupilo 30 sudija da po ubrzanom postupku izreknu kazne za izgrednike, a iste čekaju i Poljake i strance.

„Nadam se da će brzo delanje policije, tužilastva i sudova zastrašiti strance da više nijedan ne dođe u Poljsku da izaziva nerede“, kazao je noćas novinarima Kvjatkovski.

Prve presude uručene su jutros.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga