Odžić: Vojvodine će biti koliko bude borbe za nju

“Nova vlast u Srbiji je obnovljeni Slobo-jugend i Voja-jugend. Sa Srbijom da, pod Srbijom ne”

21. dec 2013

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da će ta stranka nastaviti da se bori da Vojvodina dobije status republike unutar Srbije i ocenio da je to jedini način da odnosi između Srbije i Vojvodine budu ravnopravni.

“Ukoliko se ne budemo suprostavili, sledeće je da nam ukinu ime i prezime, i nama pojedinačno i Vojvodini u celini. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju”, poručio je Odžić na Skupštini Vojvođanske partije.

On je danas ponovo izabran za predsednika Vojvođanske partije. Potpredsednici su Petar Ilić iz Zrenjanina, Sanja Telarov iz Novog Sada i Željko Janković iz Stare Pazove.

Nekadašnji visoki funkcioner u SFRJ i kopredsednik Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević ocenio je da aktuelna vlast u Srbiji želi da zatre i ono malo autonomije Vojvodine što je preostalo. “Nova vlast u Srbiji je obnovljeni Slobo-jugend i Voja-jugend. Sa Srbijom da, pod Srbijom ne”, poručio je Berisavljević.

Članica Političkog saveta Vojvođanske partije Janja Beč ocenila je da je Vojvodina “oslobođena” od novca, od identiteta. “A sada su i hleb počeli sa stola da nam otimaju. E sada je dosta”, poručila je Janja Beč.

Lekar i publicista Miroslav Ilić rekao je da Srbija vodi politiku nasilja i pljačke prema Vojvodini. Ilić, koji je i član Političkog saveta Vojvođanske partije, rekao je da niko ne želi secesiju Vojvodine od Srbije, već ravnopravne odnose.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić kazala je da je Vojvodina je svojom odlukom ušla u Srbiju i ocenila da ta pokrajina nije “srbijanska kolonija”, već ima pravo da donosi odluke o sopstvenoj sudbini. “Vojvodina je jedini od osam konstituenata jugoslovenskog federalizma čiji status nije rešen nakon raspada SFRJ. Naš cilj je ustav Vojvodine i status republike za Vojvodinu”, kazala je Branislava Kostić, koja je i članica Političkog saveta Vojvođanske partije.

Član Političkog saveta Vojvođanske partije Đorđe Subotić ocenio je da je vojvođanska autonomija “ošišana na nulu”, a odlukom Ustavnog suda o osporavanju Statuta Vojvodine osišana je na “zatvorsku nulu”.

Član Političkog saveta Vojvođanske partije Dragomir Jankov rekao je da Vojvodina želi konačno da ima čiste račune sa Srbijom i ocenio da je jedini način za to da Vojvodina ima status republike.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga