Rasvetliti političku pozadinu Đinđićevog ubistva

Ubice u zatvoru, nalogodavci nisu

10. mar 2012

Polaganjem cveća i paljenjem sveća u Aleji velikana na Novom groblju, gde je sahranjen premijer Srbije Zoran Đinđić, danas je završena „Šetnja za Zorana“ koju je organizovala Liberalno demokratska partija u znak sećanja na godišnjicu ubistva premijera.

Memorijana šetnja u kojoj je prema procenama policije učestvovalo 18.000 građana, a prema proceni organizatora 20.000 ljudi, počela je oko podneva iz Simine ulice u Beogradu gde je sedište LDP-a, odakle su se učesnici uputili ka Vladi Srbije i u dvorištu gde je premijer ubijen položili cveće.

Građani predvođeni liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, koji je bio sa suprugom Jelenom, predsednikom Srpskog pokreta obnove (SPO) Vukom Draškovićem, predsednikom Socijaldemokratske unije (SDU) Žarkom Koraćem nastavili su ka Aleji velikana na Novom groblju.

Među okupljenim građanima bilo je predstavnika nevladinih organizacija i javnih ličnosti.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović kazao je u dvorištu ispred Vlade da je modernizacija Srbije, cilj koji je postavio Zoran Đinđić, obaveza prema njemu, svim građanima, budućim generacijama i državi Srbiji.

„Prošle su godine, ali to vreme nije umanjilo značaj ideja koje je promovisao Zoran Đinđić. Ova šetnja je izraz poštovanja prema Zoranu, ali i spremnost da se uradi posao za koji je on dao svoj život“, rekao je Jovanović.

On je kazao da je „Zoranove ubice su u zatvoru, ali to nije razvedrilo nebo nad Srbijom“, istakao je Jovanović dodajući da ta činjenica građane Srbije nije učinila srećijim.

Govoreći o otkrivanju političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, Jovanović je ukazao da je to istina sa kojom Srbija mora da se suoči.

On je istakao da je obaveza države da taj posao uradi i rasvetli političku pozadinu do kraja, jer se od istine ne može bežati.

Lider SPO-a Vuk Drašković ocenio je da se politička pozadina ubistva Đinđića neće otkriti nikada, kao ni ko su ubice novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i desetina ljudi koji su ubijeni a ne zna se ko ih je ubio.

„Nikada se to neće otkriti, dok ne dođe do radikalne promene u uređenju Srbije“, rekao je Drašković u dvorištu Vlade Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga