U Subotici je dogovorena smena vlasti

Zahtev za smenu predali SVM, SNS, SPS i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

20. nov 2013

Zajednički predlog za razrešenje gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i svih članova Gradskog veća predat je danas na razmatranje, a potpisalo ga je 42 odbornika.

Zahtev su predali Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Srska napredna stanka (SNS), Socijalistička  partija Srbije (SPS) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a ove stranke su sinoć potpisale koalicioni sporazum.

Kako je navela predsednica Skupštine Marija Kern Šolja na konferenciji za novinare predlog će sutra biti na rasporedu sednice Skupštine grada, kada će biti birana nova izvršna i zakonodavana vlast.

Ona je dodala da je zajednički predlog predat u zakonskom roku, sa dovoljnim brojem potpisa, te da će i sama podneti ostavku ako predlog bude usvojen.

Ukoliko predlog bude usvojen za novog gradonačelnika biće predložen lider SVM-a u Subotici Jene Maglai.

Za novog predsednika gradske skupštine biće predložen Radmilo Todosijević iz SNS.

Predloženo je i da Gradsko veće smanji broj članova sa dosadašnjih 11 na sedam, a da se i broj funkcionera u izvršnoj vlasti Subotice umanji za šest ljudi.

SNS će u veću dobiti dva mesta i gradonačelničku funkciju, SPS će dobiti mrsto zamenika gradonačelnika, a po jednog člana veća dobiće DSHV i grupa građana SDPS-SPO.

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada biće reči i o drugim kadrovskim rešenjima.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je, povodom predloga za njegovo razrešenje sa ove funkcije, da su pojedini koalicioni partneri konstantno radili na prekomponovanju vlasti u Subotici, umesto rade pozitivno za grad i građane.

„Verovatno je moglo i više da se uradi za grad, ali dok sam ja bio na terenu i borio se za bolji život Subotičana, pojedini koalicioni partneri, pre svega SVM, su konstantno radili na prekomponovanju vlasti, umesto da se trude da nešto pozitivno urade za grad“, kazao je Dulić.

On je dodao da će vreme pokazati šta će promena vlasti u Subotici doneti građanima, i dodao da za vođenje grada nije dovoljna matematička većina, već politički legitimitet vlasti i njena snaga da realizuje važne projekte.

„Od početka mog mandata trudio sam se da uspostavim drugačiji odnos sa građanima i javnosti, odnosno da ono što obećam odgovorno i ispunim. U tome sam uspevao, jer je srušen betonski skelet u centru grada, nastavljeni radovi na Narodnom pozorištu, otvoreno nekoliko fabrika, zaposleno više stotina Subotičana, a nastavljeno je i sa investicijama u komunalnu infrastrukturu“, rekao je Dulić.

On je dodao da je veliko pitanje „kako će ova vlast funkcionisati u relacijama sa Republikom i Pokrajinom“.

(Agencije/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga