U Srbiji skoro 400.000 stanovnika manje

Osnovni razlog smanjenja stanovništva negativan prirodni priraštaj - zbog toga je skoro 300.000 stanovnika manje nego pre devet godina

15. nov 2011

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izjavio je jutros da je popis pokazao da Srbiji ima 7.120.666 stanovnika što je 377.000 manje nego na prethodnom popisu 2002. godine.

„To su prvi rezultati koji će se delom promeniti kada dođemo do konačnih rezultata, u skladu sa obradom i metodologijom koja se sprovodi“, kazao je Vukmirović za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je naveo da je osnovni razlog smanjenja stanovništva negativan prirodni priraštaj – zbog toga je skoro 300.000 stanovnika manje nego pre devet godina.

Zatim, broj popisanih stanovnika je manji i zbog bojkota popisa u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i jer se deo stanovnika odselio u inostranstvo, rekao je Vukmirović i istakao da je rezultat „ipak očekivan“.

Prema njegovim rečima, za 10 odsto i više smanjilo se stanovništo skoro 50 odsto opština Srbije, naročito na istoku, „počev od Banata pa naniže, u Kladovu i Majdanpeku“.

Vukmirović je rekao da će podaci o popisu biti sukcesivno objavljeni polovinom iduće godine, a u junu će biti poznati podaci o nacionalnom sastavu, veroispovesti i maternjem jeziku.

Svi rezultati popisa biće objavljeni dve godine po popisu – do kraja 2013. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga