U Srbiji oko 40.000 sakupljača sekundarnih sirovina

Sakupljači dnevno prepešače 20 kilometara, da bi zaradili 400 do 500 dinara. Oni prikupe 90 odsto sekundarnih sirovina u Srbiji, od čega budžet Srbije godišnje prihoduje oko 50 miliona evra

30. mar 2012

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 40.000 sakupljača sekundarnih sirovina, izjavio je danas predsednik Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina Šaban Salijević.

Salijević je na osnivačkoj skupštini novosadskog odbora tog sindikata rekao da sakupljači prikupe 90 odsto sekundarnih sirovina u Srbiji, od čega budžet Srbije godišnje prihoduje oko 50 miliona evra.

On je rekao da je „sramota” da država još uvek nije omogućila sakupljačima sekundarnih sirovina da imaju penzijsko i zdravstveno osiguranje i založio se da „sakupljač sekundarnih sirovina” uđe u nomenklaturu zanimanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

Salijević je rekao da sakupljači dnevno prepešače 20 kilometara, da bi zaradili 400 do 500 dinara i oštro osudio sve one koji generalizuju stvari i optužuju sve sakupljače sekundarnih sirovina da su kradljivci.

„Kradljivci imaju svoje ime i prezime i oni treba da odgovaraju, a ne da se stvari generalizuju, kao u nekim medijima, gde se svi Romi optužuju da su kradljivci, što je nedopustivo”, kazao je Salijević.

Predsednik Inicijativnog odbora za osnivanje sindikata u Novom Sadu Ištvan Farkaš rekao je da se procenjuje da u Novom Sadu ima između 700 i 1.500 sakupljača sekundarnih sirovina.

„Sindikat nam treba jer imamo zajednički inteers i samo zajednički možemo da uradimo nestso za sebe”, poručio je Farkaš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga