U Srbiji od danas novi sistem kontrole uplata doprinosa

Svakog radnog dana 33 banke u Srbiji slaće podatke Udruženju banaka Srbije između 8.00 i 11.00, a to udruženje će objedinjeno podatke slati Poreskoj upravi do 13.00

01. jula 2012

U Srbiji je danas počeo da funkcioniše novi sistem kontrole uplata poreza i doprinosa na zarade, prema kojem su banke u obavezi da Poreskoj upravi svakodnevno dostavljaju podatke o uplatama tih dažbina.

Početak praktičnog rada novog sistema predviđen je za 3. jul, kada će banke Poreskoj upravi dostaviti podatke za prethodni dan, koji je prvi radni dan u julu.

Svakog radnog dana 33 banke u Srbiji slaće podatke Udruženju banaka Srbije (UBS) između 8.00 i 11.00, a to udruženje će objedinjeno podatke slati Poreskoj upravi do 13.00.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević je ocenio da bi novi sistem kontrole u prvoj fazi trebalo da dovede do povećanja naplate za 15 odsto, odnosno za oko 45 milijardi dinara godišnje.

Za toliko bi se, kako je istakao, umanjio transfer iz budžeta za obavezno socijalno osiguranje, koji je oko 290 milijardi dinara.

Vidojević je naveo da u Srbiji trenutno oko 60.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose obaveznog socijalnog osiguranja, što je, kako je istakao, „veliki procenat“ od ukupnog broja poslodavaca kojih ima oko 350.000.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi novog sistema naplate, koja će trajati do kraja ove godine, banke će preko UBS samo obaveštavati Poresku upravu, koja će to na osnovu toga kontrolisati uplate poreza i doprinosa.

Nakon toga Poreska uprava će, kako je naveo, obvezniku dati rok od pet do sedam dana da uplati dažbine, a ako to ne uradi započeće kontrolu i postupak prinudne naplate, koji će, kako je istakao, biti primetno kraći nego do sada.

Prema rečima Videnovića, u Poreskoj upravi misle da postupak prinudne naplate mogu skratiti sa sadašnjih dva meseca na 15 do 30 dana.

Rekao je da će druga faza, odnosno puna primena izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojim je predviđenio da banke preuzmu kontrolu uplata doprinosa i poreza na zarade, početi 1. januara iduće godine.

Prema njegovim rečima, novi sistem naplate jako je sličan sistemu koji je uspostavljen u Makedoniji pre nekoliko godina, kao i sistemu koji je Hrvatska uvela ove godine. Takvi sistemi naplate postoje i u velikom broju evropskih zemalja, rekao je Videnović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga