U Srbiji nekažnjiva ubistva novinara

“U Srbiji niko ko je u javnosti zapažen po stavovima i mišljenjima koja ne idu niz dlaku vlasti ili većinskom javnom mnjenju nema razloga da se oseća preterano sigurno”

23. nov 2011

Međunаrodnа federаcijа novinаrа (IFJ) proglasila je 23. novembar za Međunаrodni dаn borbe protiv nekаžnjivosti zločinа nad novinаrimа. Novinari u Srbiji taj datum dočekuju uz tri nerazrešena ubistva kolega.
Ni posle 17 godina nije rasvetljeno ubistvo novinarke Dade Vujasinović, kao što ni 12 godina nije bilo dovoljno za identifikovanje i kažnjavanje ubica novinara Slavka Ćuruvije. I dan-danas nepoznato je i ko je i zašto ubio novinara Milana Pantića pre deset godina…

Opasno je biti protiv
Novinar Teofil Pančić takođe je bio žrtva nasilnika i za razliku od brojnih drugih slučajeva, napadači na njega su uhvaćeni.

„Država je tu i tamo nešto uradila. Ja sam još i dobro prošao jer su napadači na mene uhvaćeni, a nekakva kazna – iole pristojna – je napokon izrečena, što je opet bolje nego što se desilo u većini drugih slučajeva. Ali, ako gledam tu stvar malo šire, onda baš nema razloga za neko zadovoljstvo”, kaže Pančić. On dodaje da u Srbiji niko ko je u javnosti zapažen po stavovima i mišljenjima koja ne idu niz dlaku vlasti ili većinskom javnom mnjenju nema razloga da se oseća preterano sigurno.
Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže da su nerazrešena ubistva novinara zapravo posledica ukupne društvene atmosfere. „Srbija se uopšte nije suočila s prošlošću, sa zločinima koji su činjeni u njeno ime. U tom kontekstu možemo posmatrati smrt novinara i neotkrivanje onih koji su ubistva izvršili i onih koji su davali nalog. Očigledno da Srbija nema niti volje niti želje da se suoči sa svojom prošlošću”, tvrdi Sejdinović.

Rad pod policijskom zaštitom
Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže da se novinari u Srbiji osećaju nesigurno, jer se u najmanje dva slučaja opravdano sumnja u umešanost države u ubistva novinara.

„To je jedno vrlo teško nasleđe koje čini da novinari u Srbiji i dalje ne osećaju punu bezbednost, mada policija danas sa nama sarađuje na drugačiji način. Dakle, ukoliko je nekome bezbednost ugrožena, policija obezbeđuje zaštitu i sa tog stanovišta je situacija bolja nego što je bila. Samo, najgore je raditi pod zaštitom“, upozorava Janjić.
Sve u svemu, kaže Nedim Sejdinović, država šalje lošu poruku novinarima. „Država šalje poruku novinarima da budu oprezni i da ne zadiru u neke tabu-teme, jer uvek postoji mogućnost da ih neko sačeka iza ćoška. A najveće tabu-teme su ratni zločini iz prošlosti i korupcija na svim nivoima društva”, navodi Sejdinović.
Sva trojica naših sagovornika saglasni su u oceni da bi bilo manje pretnji i ugrožavanja novinarskih života da su odgovarali oni koji su ubili troje naših kolega.

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga