U Srbiji je i dalje normalno ošamariti ženu

U Srbiji je i dalje veoma često normalno da "žene nekad zaslužuju šamar, a nekad i ozbiljne batine".

02. dec 2010

Predstavnice vojvođanskog ombudsmana izjavile su da je u Srbiji i danas u dobroj meri na delu patrijarhalni, tradicionalistički model ponašanja, po kom je nasilje nad ženama veoma često prirodno i opravdano.

One su na današnjem predavanju studentima žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kazale da je zbog toga u javnosti u Srbiji i dalje veoma često normalno da „žene nekad zaslužuju šamar, a nekad i ozbiljne batine“.

Apelovale su na medije da nastave da šire svest o potrebi borbe protiv nasilja nad ženama, a naročito da rade na razbijanju predrasude da je nasilje u porodici privatna stvar.

Nasilje nad ženama je i danas najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava jer se dešava iza zatvorenih vrata i iza očiju javnosti, kazala je zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov.

Prema njenim rečima, mediji često o nasilju u porodici izveštavaju tabloidno i senzacionalistički, što doprinosi daljem produbljivanju predrasuda.

Todorov je navela da je do oktobra 2010. godine u Srbiji ubijeno 27 žena, a prošle godine je ubijana u proseku jedna žena nedeljno.

To su podaci koji se odnose samo na žene koje su dokazano bile žrtve nasilja u porodici, objasnila je.
 
Predstavnice pokrajinskog ombudsmana kritikovale su i rad nadležnih institucija, pre svega sudova, tužilaštava i centara za socijalni rad zbog sporih i neodgovarajućih reakcija u slučajevima nasilja u porodici.

Navele su da čak i lekari, iako su na to obavezni, često ne prijavljuju očigledne slučajeve nasilja u porodici.

One su apelovale i na građane da prijavljuju takve slučajeve za koje znaju.

Današnje predavanje organizovano je u okviru svetske kampanje „Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, koja se ove godine odvija pod nazivom „Militarizam“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga