U Srbiji do milion radnika radi na crno

“Ta iluzija isplativosti rada na crno dešava se tripartitno – država profitira kupujući socijalni mir, poslodavac jer mu se smanjuju troškovi, a zaposleni jer radi"

27. nov 2013

Predstavnica Fondacije Centar za demokratiju Bojana Ružić upozorila je danas da prema procenama u Srbiji ima između 300.000 i milion radnika koji su zaposlani “na crno”, što je dugoročno veliki problem za privredu.

Fondacija Centar za demokratiju predstavila je danas u Novom Sadu publikaciju „Dostojanstven rad i siva ekonomija“ koja sadrži njen prikaz, štene uticaje i preporuke za suzbijanje, dobijene tokom sastanaka sa predstavnicima države, privrede, civilnog sektora i akademske zajednice.

Ružićeva je na konferenciji za novinare rekla da jedna trećina privrednih subjekata u Srbiji posluje u neformalnom sektoru, te da se protiv takvih pojava mora aktivnije boriti iako, prema njenim rečima, “siva ekonomija” donekle ublažava efekte siromaštva, nezaposlenosti i ekonomske krize.

Predstavnica Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović kazala je da je prvi uslov sprečavanja “rada na crno” saznanje da on nije isplativ.

“Ta iluzija isplativosti rada na crno dešava se tripartitno – država profitira kupujući socijalni mir, poslodavac jer mu se smanjuju troškovi, a zaposleni jer radi. Na duže staze gube svi”, kazala je Kićanović.

Ona je navela primer iz Zakona o radu, gde kada inspektor na terenu utvrdi da postoji radnik angažovan na crno, poslodavac može da traži osam dana za dostavljanje ugovora o radu, što mu omogućava eventualno izbegavanje kazni.

Kićanović je dodala da je rešenje u promeni zakonskog okvira, pre svega Zakona o radu i naglasila da poslodavci treba da imaju obavezu da evidentiraju ugovore o radu.

Kao rešenje problema navela je i promenu nadzora, koja bi se mogla poboljšati donošenjem zakona o inspekciji rada ili krovnog zakon o inspekcijama, kao i promenu kaznene politike.

“Naše kazne po zakonu o radu su neprimereno visoke. Kazna ima svrhe samo ako je primerena, kao što su kazne u saobraćaju od 5 do 20 hiljada dinara koje se naplaćuju odmah”, kazala je ona.

Publikacija je deo projekta „Ka efikasnijem suzbijanju neformalnog rada i sive ekonomije“ koji podržava “Solidar Suiše” kancelarija u Beogradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga