U Srbiji 41 odsto građana strahuje da može da se zarazi korona virusom

"Oko 75 odsto građana Srbije vodi računa o higijeni više nego ranije"

27. mar 2020

U Srbiji 41 odsto građana strahuje da bi moglo da se zarazi korona viusom, a blizu trećine nosi masku kada izlazi iz kuće, pokazalo je istraživanje kompanija za istraživanje tržista i ispitivanje javnog mnjenja „Intelidžens“ (Intelligence), koje je objavljeno danas.

„U Srbiji postoji strah 41 odsto građana da može da se zarazi, ali je to ispod proseka za posmatrane zemlje sveta koji iznosi 55,6 procenata. Istovremeno, oko 31 odsto građana Srbije nosi masku kada izlazi iz kuće, što je u odnosu na druge zemlje iz istraživanja nešto ispod proseka (37,5 odsto), ali više od Norvežana, Britanaca, Španaca“, pokazalo je to onlajn istraživanje sprovedeno u trećoj nedelji marta, na uzorku od 776 građana.

Oko devet procenata građana Srbije nema nikakav strah da će da bude zaražen, pokazalo je istraživanje, što je u skladu sa rezultatima koji pokazuju da u evropskim zemljama postoji manji strah nego u azijskim, te se u odnosu na njih Srbija nalazi u proseku.

U Srbiji se iznad proseka (83 odsto) poštuje mera izbegavanja javnih mesta i gužvi, dok je prosek u celokupnom istraživanju 68,9 odsto.

Online ispitivanje je pokazalo i da oko 75 odsto građana Srbije vodi računa o higijeni više nego ranije, što je i prosek u svetu.

Rezultati iz istraživanja u Srbiji su poređeni sa rezultatima kompanije „YouGov“, koja je koristila istu istraživačku tehniku u istom periodu na globalnom nivou (Kina, SAD, UK, Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Španija, Indija…), precizirano je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, istraživanje je urađeno kako bi se u situaciji vanredno stanja ili vanredna situacije, uvedenih u velikom broju zemalja sveta, ispitalo ponašanje građana koje je zbog okolnosti drugačije od uobičajenog.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga