U spomen tvorcu sistema DTD

Obeležavajući praznik Svetski dan voda, Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine predstavilo je idejni pro…

22. mar 2008

Obeležavajući praznik Svetski dan voda, Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine predstavilo je idejni projekat za osnivanje Muzeja uređenja voda u Sremskoj Kamenici. U okviru ovog muzeja biće uređena i spomen-radna soba inženjera Nikole Mirkova, idejnog tvorca hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, koji je čitav svoj život posvetio osmišljavanju ovog jedinstvenog hidromeliracionog sistema u Evropi.
– Voda je resurs 21. veka i naša je obaveza da budućim generacijama ostavimo čistije i uređenije vode nego što smo ih zatekli – rekao je Branislav Radanović, direktor JVP Vode Vojvodine.
Na svečanosti u dvorcu Marcibanji-Karačonji u Kameničkom parku spomen-sobu legendarnog inženjera Mirkova na simboličan način otvorio je Darko Krtinić, danas najmlađi inženjer iz Sektora osnovne kanalske mreže JVP Vode Vojvodine, a idejni projekat budućeg Muzeja uređenja voda prezentovali su profesori sa Departmana za turizam i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta. U budućnosti bi, kako je zamišljeno, čitav potez podunavlja Sremske Kamenice, Kamenički park i Dvorac-muzej uređenja voda bili mala turistička destinacija ukupne ponude Novog sada i područja Fruške gore.
Posebnu atrakciju proslave predstavljalo je prvo javno izvođenje pesme Đorđa Balaševića „Velikim kanalom“ koju je posvetio u spomen kanalu i inženjeru Nikoli Mirkovu, a nadahnuto ju je izveo taburaški sastav „Zorule“.

Danas

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga