U Splitu otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Spomenik, visok 2,85 metara, otkrio je splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je Tuđman, zajedno s hrvatskim veteranima, najzaslužniji za stvaranje hrvatske države

17. maja 2013

Spomenik hrvatskoj nezavisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu otkriven je danas u Splitu.

Kako prenosi agencija Hina, spomenik, visok 2,85 metara, otkrio je splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je Tuđman, zajedno s hrvatskim veteranima, najzaslužniji za stvaranje hrvatske države.

„Dragi prijatelji, imamo Tuđmana, a Tuđman je rekao imamo Hrvatsku“, kazao je Kerum. Pozvao je prisutne da „svi skupa zajedno još jednom kažu ‘Imamo Hrvatsku’, nakon čega je i uslijedio grupni povik.

Kako prenosi portal Index.hr, na otkrivanju spomenika dogodio se incident, poslije čega je policija privela tri osobe, aktiviste liste „Drugo lice Splita“, uz obrazloženje da su remetili javni red i mir.

Povod privođenja bio je transparent „Poleti, Tuđmane, poleti“ koji su oni pokušali da postave tokom svečanosti, ali je četvrta osoba pokušala to da spreči, pa je došlo do vike i guranja, objasnili su u policiji za Index.

Nosilac liste Drugo lice Splita za predstojeće lokalne izbore Dragan Markovina organizovao je i potpisivanje peticije protiv Tuđmanovog spomenika.

Gradonačelnik Kerum je okupljenima poručio: „Vi ste tu, ako pokušaju maknuti Tuđmana“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga