U slavu slobode u Pančevu

Zamišljen kao festival slobode u najširem mogućem smislu, FreeDom Art promoviše ljudska prava, slobodu izražavanja, umetničke slobode, slobodu izbora, kao i slobode javne i vizuelne forme

26. avg 2015

Festival FreeDom Art, koji je pokrenuo ove godine Dom omladine Pančevo, predstavlja poslednje nedelje avgusta raznovrstan muzički, filmski, tribinski i radioničarski program na više lokacija, inspirisan čuvenim rečima borca za slobodu i nobelovca Martina Lutera Kinga iz 1963. godine: “Ja imam san. Sloboda sada!”

Zamišljen kao festival slobode u najširem mogućem smislu, FreeDom Art promoviše ljudska prava, slobodu izražavanja, umetničke slobode, slobodu izbora, kao i slobode javne i vizuelne forme. Program FreeDom Art Festivala nadilazi stroga žanrovska opredeljenja, jer je ideja, prema navodima organizatora, da se pluralizmom sadržaja i formi unese novi duh u domaću scenu. Sastavni deo FreeDom festivala je i kritika savremenog sveta, u cilju stvaranja zajedničke, jasne poruke o neophodnosti i slobodnog izbora puta u svom životu, slobodnog odrastanja, usavršavanja, aktivizma, kao i oblikovanja pozitivne, slobodne, otvorene svesti prema društvu i svom okruženju.

Prvi FreeDom Art festival počeo je 23. avgusta na Trgu slobode koncertom mešovitog kamernog hora Smilje, koji čine pripadnici dnevnih centara i klubova Gerontološkog centra Beograd. Reč je o jedinstvenom horu od 40-ak članova kluba za starije, koji prvi put gostuje u Pančevu, a izvodi repertoar u rasponu od partizanskih pesama i svečanih horskih arija do šlagera.

Muzički program FreeDom Art Festivala obuhvata i nastupe sastava Bas i Stega, Ničim izazvan, Eva Braun, Trese.Lupa.Udara, Stereo banana, Zoster, Lorna Wing…

Nastupiće i sastav The Loop koji predvodi filmski reditelj Milutin Petrović, a koncert će biti održan 26. avgusta nakon projekcija srpskih garažnih filmova među kojima je i njegov „Petlja“, kao i filmovi Tamare Drakulić (Okean), Saše Radojevića (Žigosana) i Jelene Marković i Mirka Abrlića (Unutra).

Naredni vikend rezervisan je za specijalne muzičke programe, pa će 28. avgusta na Glavnoj bini ispred Doma omladine nastupiti Ničim izazvan, Stereo banana, Zoster, kao i berlinski bend Hogy, koji svoju inspiraciju pronalazi u putovanjima i upoznavanju sa ljudima i kulturama širom sveta. Za 29. avgust na istom mestu najavljeni su Bas i stega, sarajevski indi sastav Bili Andol i bečejski bend Eva Braun, te sastav Trese.Lupa.Udara. – ad hoc postava koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, solo gitara i vokal), Švaba (Električni orgazam, bas i vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, Popečitelji, bubnjevi), uz prateće vokale Manje (Disciplin A Kitschme) i Đurđice (The Restless). Repertoar T.L.U, kako i samo ime kaže, baziran je na Kojinoj muzici (tekst Gorana Gajića) iz filma “Kako je propao rokenrol” (1989), ali uključuje i srodne rok standarde, kao i glam rok himne.

Za kraj muzičkog vikenda u dvorani „Apolo“ najavljen je berlinski elektor sastav Telekollegen.

Prvi FreeDom Art festival zatvoriće bendovi iz međunarodnog muzičkog projekta “Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education” iz Nemačke, Srbije, Italije, Portugala i Izraela, uz nastup beogradskog sastava Lorna Wing. Projekat posvećen istraživanju korena i načina za kulturnu raznolikost u muzici i obrazovanju rezultat je dugogodišnje saradnje organizacija iz pet zemalja, koje koriste muziku i muzičko-pedagoške pristupe u edukaciji i učenju.

Osim muzičkog, FreeDom festival pripremio je i uzbudljiv tribinski program kojim će ukazati na sve češći fenomen odsustva razlike između stvarnosti i fikcije danas u Srbiji i šire.

Za početak aktivističko-kritičkog programa odabrana je predstava “Afanisis ili o presvlačenju” grupe Hajde da, koja se bavi istorijom marginalizacije kroz priču o transrodnosti, kao i značenjem transvestitizma u socijalnom, psihološkom i političkom smislu, postavljajući ujedno pojavu presvlačenja u politički i partijski kontekst.

Publika će 24. avgusta u dvorani “Apolo” imati priliku da čuje šta ekipa satiričnog portala Njuz.net i Zoran Kesić kao specijalni gost misle o slobodi i savremenom društvu, dok će 27. avgusta biti održana tribina sa dramskom autorkom Biljanom Srbljanović. Da li su parole da je neznanje moć, sloboda ropstvo, a rat zapravo mir – zauzele svoj deo stvarnosti? Da li strukture ljude kontrolišu nametnutim zadovoljstvima? Da li čovek ima gotovo nepresušnan apetit za destrukciju? Da li je do neprepoznavanja dovedena suština prevare? To su neka od pitanja razgovora sa Srbljanovićevom koji će moderirati Nenad Živković.

Prethodno će na Tamiškom keju biti održana tribina i radionica “Azilanti u Srbiji u budućnosti – šta ćemo menjati i na koji način zajednica može proaktivno delovati i raditi na uspostavljanju interkulturalnog dijaloga”, koju organizuju Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji i Tim za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Pančevo.

Iste večeri u Letnjoj bašti Doma omladine nastupiće stendap komičari Jelena Radanović, Srđan Dinčić i Nikola Silić, koji će, kao pisci, reditelji i izvođači, tekstovima iz ličnog iskustva i pogleda na svet nastojati da na duhovit način predstave svet oko sebe.

Posetioci će 29. avgusta u dvorani “Apolo” moći da učestvuju u projektu “FreeBOOK” – “živoj” biblioteci u organizaciji Kreativnog omladinskog centra Pančeva za borbu protiv side, koja funkcioniše kao prava biblioteka, s tom razlikom što ulogu knjiga preuzimaju osobe koje predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije.

“Ako ste spremni da oslobodite um, suočite sa sopstvenim predrasudama i lično upoznate ‘svoj stereotip’, sigurno ćete postati čitalac ili čitateljka ‘žive’ biblioteke”, poručili su organizatori tog projekta koji sprovodi Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta.

Za završnicu FreeDom Art festivala najavljena je projekcija filmova koji nastanu u okviru In_Treш radionice koju će od 24. do 26. avgusta u Domu omladine voditi Saša Radojević i Jelena Marković.

Pokrovitelji festivala FreeDom Art su Grad Pančevo i kompanija NIS.

Festivalski sajt je domomladinepancevo.rs/freedom, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga