U slavu slobode u Pančevu

FreedomArt festival nudi u drugom izdanju 20 programa, uz učešće više od sto domaćih i stranih umetnika

17. avg 2016

Festival FreeDom Art, koji okuplja više od stotinu izvođača i umetnika iz Srbije i inostranstva, biće održan drugi put od 17. do 28. avgusta na više lokacija u Pančevu, a raznovrsnim programom, kako su najavili organizatori iz Doma omladine, pevaće o slobodi, govoriti glasno o umetnosti, učiti o univerzalnim vrednostima, podsetiti na vrline koje imamo u sebi, promovisati odgovornost, pozvati na solidarnost i motivisati na humanost.

FreedomArt festival nudi u drugom izdanju 20 programa, uz učešće više od sto domaćih i stranih umetnika, a počinje predstavljanjem murala koje su na zidiću OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” oslikali Siniša Janjić, Studio Kriška, c6h6 kids i Instiktiv kreativ, te izložbom “Dani slobode u Pančevu” o 300-godišnjoj istoriji Pančeva, koju realizuje Istorijski arhiv.

Za 24. avgust na Platou Milana Mladenovića najavljen je specijalan program posvećen sastavu Ekatarina Velika, koji je ostavio snažan trag na celokupnoj rok sceni u regionu i mnogim bendovima bio uzor u stvaralaštvu. Zvanični EKV tribjut sastav Krug održaće koncert u znak sećanja na taj kultni beogradski bend, kao jedan od simbola slobode domaće muzičke i umetnčke scene. Uoči koncerta nastupiće gosti iz Berlina na platou ispred Narodnog muzeja, dok će najmlađi Pančevci crtati grafite o slobodi.

Drugi festivalski dan, 25. avgust, posvećen je poetskom stvaralaštvu, a na njegov značaj ukazaće polaznici radionice Pesničenja – treninga aktivne poezije, koja već gotovo celu deceniju trasira novu šansu za odavno otpisanu poeziju.

Biće otvorena i izložba Tamare Mićanović o romskoj zajednici iz naselja Mali London, a najavaljen je i koncert sastava Backyard Sinners.

U znaku volontiranja će proteći treći festivalski dan, 26. avgust, kada će biti održan i “Vau bazar” Društva prijatelja životinja “Ljubimci” koji će ilustrovati dugodišnji predan rad volontera, ljubitelja životinja. U okviru Sajma organizatora volonterskih programa, posetioci će moći da se informišu o mogućim prilikama za volontiranje u organizacijama civilnog društva i ustanovama kulture, a u muzičkom programu nastupiće bendovi Plastic Trees i Elemental, te učesnici hip hop radionice Doma omladine, koji će premijerno izvesti prvu autorsku numeru u pratnji plesne grupe.

Pretposlednjeg dana FreedomArt festivala, 27. avgusta, biće čitane knjige iz “Žive biblioteke” i održana radionica karikatura Nikole Dragaša.

Publika će moći da pogleda i fotografije polaznike Foto kluba Doma omladine Pančeva, kojima je izložba “Stara lica naših ulica” prvo javno izlaganje, a u muzičkom programu nastupiće Youtube atrakcija Yasserstain, te Nikola Vuković, Nikklaas (The Unknown/Berlin) i Enki.

Poslednji dan FreeDom Art Festivala posvećen je filmu kao mediju koji godinama smelo progovara o slobodi. Filmski maraton posvećen je slobodnim i slobodoumnim ženama, koje su svojim primerom menjale percepciju okoline i pokretale važna pitanja.

Na programu u Dvorani “Apolo” najavljeni su filmovi “Vita aktiva”, “Sonita” i “Voli vas vaša Sexymaya”.

Festival će biti završen koncertom Kralja Čačka koji će u proširenom sastavu, sa bendom, nastupiti na Platou Milana Mladenovića.

Dom omladine organizuje FreedomArt festival pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga