U Skupštini Vojvodine podržan REKOM

U Skupštini Vojvodine nikada nije bilo tabu tema, poručio njen predsednik Šandor Egereši

01. jun 2011

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši potpisao je danas tokom održavanja sednice pokrajinskog parlamenta Inicijativu za osnivanje regionalne međudržavne komisije REKOM za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratova 1991 – 2001. godine na teritoriji nekadašnje SFRJ.

 Dajući podršku ovoj inicijativi, Egereši je istakao da je Skupština AP Vojvodine i u prethodnom periodu bila otvoren parlament u kome nikada nije bilo tabu tema i podsetio da je još u martu 2003. godine u ovom parlamentu usvojena Rezolucija o nepriznavanju kolektivne krivice.
 – Jedino otvorenim dijalogom i kroz suočavanje sa prošlošću i svim činjenicama koje su se dogodile možemo doći do istorijskog pomirenja naroda bivše SFRJ, a smatram da ova inicijativa doprinosi tom procesu i zato sam je danas podržao – istakao je Egereši.

Tijana Savkov PR Koalicije za REKOM u Srbiji, naglasila je značaj političke i institucionalne podrške ovoj inicijativi, s obzirom na činjenicu da će se na tom nivou odlučivati o osnivanju regionalne međudržavne komisije. Ona je istakla da su  pored predstavnika institucija i političkih partija i građani velikim brojem potpisa dali podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a, čime su pokazali da su svesni značaja utvrđivanja činjenica o zločinima koji su se dogodili, kao i o broju i identitetu svih nevinih žrtava.
 Podršku ovoj inicijativi pored predsednika Egerešija dali su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević, Branimir Mitrović i Siniša Lazić, kao i veliki broj pokrajinskih poslanika.

(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga