U Senti SVM ide u opoziciju

U opštinskoj vlasti Sente na pomolu je raspad vladajuće koalicije Demokratske stranke, G17 plus i Saveza vojvođanski…

10. feb 2010

Ištvan PastorU opštinskoj vlasti Sente na pomolu je raspad vladajuće koalicije Demokratske stranke, G17 plus i Saveza vojvođanskih Mađara jer su stvaranje nove koalicije dogovorili DS, Građanski savez Mađara (GSM) Lasla Rac Saboa i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Zeleno svetlo za formiranje nove koalicije u Senti, kako se tvrdi, stiglo je iz vrhova sve tri stranke. Učešće u koaliciji ponuđeno je i G17 plus, koji je do sada bio u zajedničkoj odborničkoj grupi s demokratama, i on će se izjasniti do kraja ove nedelje. Podsetimo, u opštinskom parlamentu vladajuću većinu činili su SVM (12 odbornika), DS (devet) i G17 plus (dva), dok su u opoziciji u zajedničkoj odborničkoj grupi bili GSM sa četiri i LSV s dva odbornika.
Sednica SO na kojoj bi trebalo da se ozvaniči nova vladajuća koalicija, kako se najavljuje, biće održana sredinom iduće nedelje, a saznajemo da u raspodeli čelnih funkcija demokratama pripada mesto predsednika opštine, a GSM-u predsednika SO. Opštinski odbor DS-a oglasio se juče saopštenjem u kojem navodi da je prilikom dogovora o donošenju budžeta za 2010. s predstavnicima OO SVM-a usaglašeno da se u prvim danima ove godine otpočne temeljna reforma, kao i donošenje nove sistematizacije i racionalizacije radnih mesta u Opštinskoj upravi (OU). Demokrate ukazuju na to da su predstavnici SVM-a odustali od dogovorenih reformi, što je DS-u bio „jasan znak” da ne postoji iskrena želja i namera koalicionih partnera da se rad OU dovede u zakonske okvire, te da im je postajalo sve besmislenije participiranje u vlasti.
„Insistirali smo na tome da se fokusiramo na rešavanje nagomilanih problema u našoj opštini, zbog čega su nam građani dali mandat, a ne da se bavimo odnosima naših stranaka u Subotici. Uprkos našoj jasnoj privrženosti koalicionom ugovoru, predstavnici SVM-a su pre desetak dana otpočeli pregovore s predstavnicima LSV-a o formiranju nove opštinske vlasti iz koje bi Demokratska stranka bila isključena „, navodi se u saopštenju DS-a Sente.
Demokrate podsećaju na to da je na prošlim lokalnim izborima 70 odsto građana Sente glasalo za promene, na kojima su oni insistirali, a koje u saradnji sa SVM-om nisu uspeli da postignu, uvereni u to da će nova skupštinska većina, koju čine DS, GSM i LSV, u potpunosti opravdati poverenje građana, i izražavajući spremnost za razgovore s ostalim strankama koje su spremne da im se pridruže u ostvarenju zajedničkog cilja.
Predsednik OO SVM-a Zoltan Nađ Abonji kaže da ih je stvaranje nove koalicije iznenadilo i da je tim povodom juče razgovarao s predsednikom OO DS-a Slobodanom Borđoškim, koji mu je saopštio da više ne mogu raditi zajedno, te da će naći novog koalicionog partnera, dodajući da, ako treba, SVM prelazi u opoziciju.
– Do svega je verovatno došlo zbog trenutnih odnosa DS-a i SVM-a na višem nivou i Subotici – izjavio je za naš list Zoltan Nađ Abonji. – Mi nismo dali nikakvog povoda za raskid koalicije, držali smo se koalicionog sporazuma, a oni očito misle da mogu bolje raditi s radikalnijom nacionalnom strankom, kakva je Građanski savez Mađara. Vlast u Senti je do sada funkcionisala solidno, bez obzira na manje trzavice kakvih ima svugde. Predsednik OO SVM-a postao sam pre mesec dana i bio sam spreman da tražim komporomise s koalicionim partnerima, čak i da malo popustimo, ali demokratama, izgleda, to nije bilo dovoljno. Treba imati u vidu i da će uskoro uslediti izbori za Nacionalni savet Mađara, pa i to treba ukalkulisati u novonastalu situaciju u kojoj DS na svaki način hoće da razbije Savez vojvođanskih Mađara.
Lider i odbornik GSM-a Laslo Rac Sabo ocenjuje da dosadašnja koalicija nije mogla funkcionisati efikasno, da se za godinu i po nije ništa značajnije postiglo, te da je građanima to dojadilo. On podseća na to da je GSM posle izbora predlagao SVM-u da dve mađarske partije formiraju vlast u Senti, što je SVM tada odbio, uz naglašavanje reči Ištvana Pastora da SVM u Senti može ulaziti u kaoliciju bilo s kim sem s GSM-om.
– O tome smo i kasnije razgovarali i nudili neka rešenja, ali je već više od godine svaki razgovor prestao i iz SVM-a nas nikada nisu potražili, a s demokratama smo postigli dogovor da se sprovedu promene u opštinskoj vlasti Sente. Moj utisak je da promene u Senti nisu zbog sukoba DS-a i SVM-a na višem nivou, već u svemu gledamo samo interes opštine Senta – izjavio je za „Dnevnik“ Rac Sabo.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga