U Sarajevu otvorena zgrada UN

U Sarajevu je danas otvorena zgrada UN koja je, kako je istaknuto na svečanosti organizovanoj tim povodom, trenutno jedna od najboljih u svijetu

05. jul 2013

U Sarajevu je danas otvorena zgrada UN koja je, kako je istaknuto na svečanosti organizovanoj tim povodom, trenutno jedna od najboljih u svijetu.

„Otvaranje zgrade UN u BiH na simboličan način predstavlja jačanje saradnje između BiH i UN u našim naporima da podržimo i pomognemo razvoj ove zemlje“, rekla je administrator UNDP-a i predsjedavajuća Radne grupe UN Helen Klark, koja je sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem otvorila zgradu UN.

Ona je istakla da UN žele da zajedničkim radom podrže sve agencije svjetske organizacije i razvoj BiH.

„Otvaranje ove zgrade simbolično označava jačanje saradnje između BiH i UN u našim naporima da podržimo lokalne i partnere na nivou BiH pri rješavanju prioriteta koji se odnose na borbu protiv društvene nejednakosti, promovisanju lokalnog i ruralnog razvoja, zalaganje za energetsku efikasnost i zaštitu okoline, te iznalaženje trajnih rješenja za izbjegla i raseljena lica“, navela je Klarkova.

Izetbegović je podsjetio da su, putem različitih programa i agencija, UN u BiH prisutne više od 20 godina.

„Agencije UN značajno su pomogle i ostavile dubok i pozitivan trag u razvoju BiH i njenog civilnog društva u postratnom periodu. Zahvalni smo za taj angažman koji još traje i koji će se od danas odvijati iz ove zgrade“, rekao je Izetbegović.

On je istakao da je UNDP posebno prepoznatljiv u BiH, jer različitim projektima i aktivnostima pomaže u zapošljavanju, jačanju odgovornog vladanja, poštivanju ljudskih prava, te bržem uključivanju mladih u politički i ekonomski život.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga