U Sarajevu osnovana Fondacija Mahir i Aleksa

"Strašno je sistemski ne prepoznati vršnjačko nasilje i izgubiti dete u tim okolnostima"

14. juna 2016

U Sarajevu je osnovana Fondacija „Mahir i Aleksa“ za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Fondaciju su zajedno osnovale porodice Mahmutović/Lovrenović iz Sarajeva i Janković iz Niša, u spomen na svoje tragično nastradale sinove, s ciljem da se u Bosni i Hercegovini i Srbiji sistemski predupredi vršnjačko nasilje.

Fondacija je osnovana u Sarajevu, a nju su osnovale Alisa Mahmutović iz Sarajeva i Dragana Janković iz Niša, čiji su sinovi Mahir i Aleksa izvršili samoubistva posle višemesečnog maltretiranja od strane vršnjaka.

„Ovo jeste i lična i intimna priča, ali moja je najveća satisfakcija da se promeni situaciju u pogledu svesti i znanja o vršnjačkom nasilju. To je nemoguće bez nacionalnog programa, koji je nužna potreba i evropski standard. Zbog toga ću osetiti tu satisfakciju kada budem znala da imamo mlade stručnjake za tu oblast, mastere i magistre, decu koju možemo slati na institute u svetu da istražuju ovaj problem i vraćaju se kao stručnjaci“, rekla je za banjalučke Nezavisne novine Alisa Mahmutović, Mahirova majka.

Fondacija će u početku delovati u Sarajevu, a zatim će biti osnovana u Nišu i Beogradu.

„Nakon naše tragedije javljaju nam se roditelji iz čitave Srbije, nastavnici i same žrtve. Mi smo nekako svoju misiju videli u tome da ukažemo na stepen problema, na to koliko je strašno sistemski ne prepoznati vršnjačko nasilje i izgubiti dete u tim okolnostima“, izjavila je Dragana Janković, Aleksina majka.

Ciljevi Fondacije su otkrivanje, prevencija i suzbijanje vršnjačkog i svakog drugog oblika nasilja, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja dece i omladine, zaštita integriteta dece i omladine od ovih pojava u školama, obrazovno-vaspitnim institucijama, sportu i porodici, te unapređenje pravnih propisa i standarda u oblasti vršnjačkog nasilja.

Aleksa Janković iz Niša izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine, skočivši s prozora zgrade u kojoj je stanovao s roditeljima, posle brutalnog i višemesečnog maltretiranja od strane vršnjaka, zbog čega je Suzana Popović Ickovski, tadašnja direktorka škole koju je pohađao, kažnjena sa 500.000 dinara.

Mahir Rakovac je na isti način u Sarajevu izvršio samoubistvo 14. decembra prošle godine, dok je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ocenilo da nema dokaza o vršnjačkom nasilju u školi koju je on pohađao, kao uzrocima tragedije. Njegova porodica ne odustaje od pravne borbe.

Upravnog odbora Fondacije imenovani su: Šejla Šehabović (predsednica), Suad Rožajac (zamenik predsednika), Edin Mustafić, Irena Lukić Ljubičić, Sanja Ledić, Sabahudin Komić, Nedžad Fejzić, Bojana Bošković Husanović, Dženana Karup Druško, Danijela Majstorović, Kristina Ljevak, Sanja Dukić i Štefica Galić. Za direktora Fondacije imenovan je Srđan Šušnica, a za izvršnog direktora Dubravko Lovrenović.

Sedište Fondacije je u Kući ljudskih prava, Ulica Dolina 1, u Sarajevu, sa sledećim kontakt podacima: e-mail mahir.aleksa.foundation@gmail.com, telefoni +387 65 907 888 (direktor) i +387 61 156 253 (izvršni direktor).

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga