U Sarajevu konferencija Stop negiranju genocida i holokausta

Na konferenciji će govoriti i žrtve ratova, a biće reči i o negativnoj ulozi medija u negiranju zločina

19. juna 2019

Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svedoka genocida organizuju u četvrtak i petak u Sarajevu Četvrtu Međunarodnu konferenciju “Stop negiranju genocida i holokausta”, a među učesnicima konferencije su i predsednik Međunarodnog rezidualno mehanizma krivičnih sudova Karlem Ađius (Carmel Agius) i glavni tužilac tog mehanizma Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Kako je saopšteno, cilj konferencije je da se doprinese borbi protiv negiranja zločina, podizanju svesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovisanju poštovanja ljudskih prava.

Na konferenciji će govoriti i žrtve ratova, a biće reči i o negativnoj ulozi medija u negiranju zločina.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović rekao je za regionalnu televiziju N1 da se negiranje genocida i holokausta “kao bolest širi” ne samo po Balkanu, nego i po celom svetu.

“Mladi ljudi treba sami da saznaju da li je ono što dobijaju od roditelja, političara, akademika, intelektualaca šta su činjenice. Cilj nam je da probudimo političke elite da donesu zakon o zabrani negiranja genocida, iako je teško očekivati od onoga koji negira genocid, poput predsedavajućeg Predsedništva BiH (Milorada Dodika) da prihvati tako nešto”, kazao je Tahirović.

Dodao je da se ipak nada da će taj zakon biti usvojen, uprkos svemu, i da će konačno oni koji negiraju genocid biti i sankcionisani.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga