U Rusiji zabranjeno pušenje u restoranima

Zabranjena je i prodaja cigareta u kioscima, dok u prodavnicama ne smeju biti izložene, već će kupci moći da biraju samo po katalogu

02. juna 2014

U Rusiji od danas stupaju na snagu nove, rigorozne mere u borbi protiv pušenja, kojima je pušenje zbranjeno u svim restoranima, barovima i hotelima, izuzev terasa.

Pored toga, od danas je zabranjena i prodaja cigareta u kioscima, dok u prodavnicama ne smeju biti izložene, već će kupci moći da biraju samo po katalogu.

Zakon o borbi protiv pušenja donet je 2013. i podrazumeva etapnu zabranu. Do danas je pušenje bilo zabranjeno u obrazovnim i medicinskim ustanovama, poslovnim prostorijama, avionima, na dečijim igralištima, u javnom prevozu.

Ministarstvo zdravlja Rusije tvrdi da je zakon već smanjio broj pušača u Rusiji za 16 do 17 odsto i da će spasiti živote 150 do 170 hiljada Rusa godišnje. Šef Moskovskog centra za lečenje zavisnosti od nikotina Oleg Kutušev navodi da se broj zavisnika koji traže pomoć povećao i da ih je od početka ove godine već 22 hiljade.

On je takođe, saopštio da je Rusija po broju pušača prva u svetu. Prema različitim podacima puši između 40 i 44 miliona stanovnika.

„Rusija se sa Bugarskom i Srbijom nalazi u prvoj trojci. Što se tiče pušenja adolescenata, Rusija je na četvrtom mestu, a po rastu broja pušača, takođe je u vrhu“, rekao je on.

Jedan od lidera pokreta „Za prava pušača“, poznati glumac Mihail Bojarski smatra da antinikotinski zakon neće zaživeti u Rusiji jer je njegove odredbe teško realizovati.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga