U Rusiji rastu strahovanja od obračuna vlasti s nezavisnim privatnim univerzitetima

"Ruska vlast zatvara nezavisne intelektualne centre"

22. jula 2018

Agencija ruske vlade poništila je akreditaciju jednom od najpoznatijih univerziteta u zemlji, zbog čega mnogi u toj zemlji strahuju od šireg obračuna vlasti s privatnim obrazovnim ustanovama koje imaju jake veze sa Zapadom.

Agencija za nadgledanje obrazovanja Rosobrnadzor ukinula je prošlog meseca akreditaciju Moskovskoj školi za društvene i ekonomske nauke, što je drugi takav slučaj u godinu dana, posle oduzimanja licence Evropskom univerzitetu iz Sankt Peterburga.

Kolokvijalno poznata kao Šanjinka, po britanskom sociologu Teodoru Šanjinu koji ju je osnovao 1995. godine, ta obrazovna ustanova redovno je bila na vrhu liste najboljih ruskih univerziteta, a njeni studenti imaju zapažene karijere u zemlji i inostranstvu.

Taj moskovski univerzitet koji godišnje završi oko 450 studenata ima i zajednički program s Univerzitetom u Mančesteru, a oni koji se za njega opedele, dobijaju i rusku i britansku diplomu.

Profesor biotehnologije na Višoj ekonomskoj školi u Moskvi Mihail Gelfand ocenio je povodom tog slučaja da ruska vlast „zatvara nezavisne intelektualne centre“.

Profesor sociologije na Šanjinki Konstantin Gaze kazao je da su članovi komisije za akreditaciju rutinski započeli proces u maju, da bi se tri dana kasnije izvinili i naglo napustili univerzitet, ne podelivši svoje nalaze s rukovodstvom škole, što je uobičajeno.

Mesec dana kasnije Rosobrnadzor je objavio da ukida akreditaciju Šanjinki, navodeći nekoliko razloga.

Jedan od njih je da dekan Pravnog fakulteta nema diplomu osnovnih studija prava, već istorije, iako je završio postdiplomske studije prava i objavljivao radove u medjunarodnim pravnim časopisima, a u nepravilnosti je ubrojano i to što u okviru teoretskog kursa političkih i pravnih studija ne postoji laboratorijska radionica.

Rusija je prethodnih godina usvojila niz propisa koji ograničavaju rad nevladinih organizacija i medija koji dobijaju sredstva iz inostranstva, a oduzimanje akreditace Šanjinki usledilo je dok su odnosi Moskve sa Zapadom bili dodatno pogoršani zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, za koje London optužuje Moskvu.

Gaze je naveo da su akademski standardi Šanjinke znatno iznad većine ruskih univerziteta, dok profesor filozofije Arnold Kačaturov navodi da taj univerzitet uči studente da slobodno misle.

„Oni (univerzitet) nazivaju leglom liberalizma, a ja bih pre rekao da je on rasadnik kritičke misli i nezavisnih analiza“, rekao je Kačaturov.

Posle oduzimanja akreditacije Šanjinka može da nastavi s radom, ali neće imati pristup vladinim fondovima za školarine i njeni studenti neće moći da odlažu služenje vojske.

Studenti i profesori su zabrinuti da bi Šanjinku mogla da zadesi sudbina Evropskog univerziteta iz Sankt Peterburga, takodje visoko rangiranog privatnog liberalnog univerziteta koji je prošle godine izgubio licencu u sličnim okolnostima. On je sveden na istraživački centar i više nema pravo da obrazuje studente.

Udruženje Disernet koje se bavi otkrivanjem plagiranih naučnih radova, objavilo je da je članica komisije koja je ukinula akreditaciju Šanjinki, Svetlana Nikonova plagirala svoju doktorsku disertaciju odbranjenu 2005. godine.

Njen rad je medju 8.000 disertacija koje su volonteri Diserneta označili kao plagijate od osnivanja grupe pre pet godina, a tu spadaju i radovi poslanika, ministara, dekana univerziteta i drugih poznatih javnih ličnosti.

Vodja Diserneta Andrej Rostovcev rekao je da doktorske disertacije uglavnom „kupuju“ vladini zvaničnici, pripadnici vojske, lekari, ali i univerzitetski profesori. Cena disertacije je izmedju 10.000 i 50.000 dolara.

Zahvaljujući aktivizmu Diserneta, oko 200 ljudi je izgubilo akademsku titulu zbog plagiranog rada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga