U REKOM-u izaslanici predsednika Hrvatske i Makedonije

Sastanak ličnih izaslanika predsednika država, uz učešće predstavnika Koalicije za REKOM, održaće se pod pokroviteljstvom jednog od predsednika država

26. jan 2013

Predsednici Hrvatske i Makedonije Ivo Josipović i Đorđe Ivanov imenovali su lične izaslanike za REKOM koji će učestvovati u radu Regionalne ekspertske grupe za razmatranje Predloga Statuta koji je predložila Koalicija za REKOM, i ustavno-pravnih mogućnosti za osnivanje REKOM-a, saopšteno je danas.

Sastanak ličnih izaslanika predsednika država, uz učešće predstavnika Koalicije za REKOM, održaće se pod pokroviteljstvom jednog od predsednika država, bez prisustva medija.

Predsednik Josipović je imenovao Zlatu Đurđević, redovnu profesorku na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a predsednik Ivanov Lubena Arnaudoskog, zamenika generalnog sekretara za pravne i organizacione poslove u kabinetu predsednika Makedonije.

Koalicija za REKOM je u decembru 2012. godine pozvala predsednike država u regionu da donesu odluku o osnivanju REKOM-a, za koji se zalažu Regionalna koalicija i 543.000 građana iz svih postjugoslovenskih zemalja.

U pismu predsednicima država, Koalicija za REKOM je ukazala na značajne rezultate nevladinih organizacija za ljudska prava u dokumentovanju žrtava ratova devedesetih, koji će pomoći REKOM-u da brže i efikasnije ispuni osnovni zadatak koji se odnosi na personalizovanje i javno priznanje ljudi koji su izgubili život ili su nestali u ratovima 1991-2001. godine.

Prema procenama iz više nezavisnih izvora, u ratovima ili u vezi sa njima na teritoriji Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije život je izgubilo ili je nestalo oko 130.000 ljudi.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga