U regionalnim izborima opozicionoj desnici samo Bratislava

Slovaci su ponovo najviše glasova dali vladajućem SMER-u premijera Roberta Fica

10. nov 2013

U regionalnim izborima u subotu Slovaci su ponovo najviše glasova dali vladajućem SMER-u premijera Roberta Fica a jedini sigurni bastion opozicione desnice ostao je Bratislavski region u kome je Ficova levica osvojila jedinog poslanika regionalne skupštine.

Preko pet miliona birača glasalo je i za župane, predsednike regiona. Samo Prešovski, Žilinski i Trenčinski regiona već znaju njihova imena dok će u ostalih pet regiona birači odlučivati u drugom krugu 23. novembra.

U izborima župana Ficov SMER ima najviše šanse i u drugom krugu, osim u Bratislavi gde je kandidat opozicione desnice Pavol Frešo osvojio 48 odsto glasova i tesno mu je izmakla pobeda već u prvom krugu nad popularnom evroposlankinjom za SMER Monikom Flašikovom Benjovom koja je osvojila 24 odsto glasova.

Najveće iznenađenje izbora za predsednike regiona i to neprijatno je ulazak u drugi krug poznatog desničarskog ekstremiste Marijana Kotlebe, čestog organizatora antiromskih pohoda.

On je u centralnoj Slovačkoj u Banskobistrickom regionu sa 21 odsto osvojenih glasova ušao u drugi krug izbora za župana.

„Moramo da se borimo protiv toga da počne da cveta ekstremizam u Slovačkoj. Znamo da je kriza, da je visoka nezaposlenost, svuda u Evropi. Ekstremizam jača i moramo da učinimo sve da to sprečimo“, kazao je kandidat SMER-a i levice Vladimir Manjka koji sa osvojenih 49,5 odsto glasova ulazi sa Kotlebom u drugi krug.

Iako regioni u Slovačkoj kontrolišu 1,1 milijardu evra godišnje za potrebe koje građani itekako osećaju u svakodnevnom životu, recimo za škole ili bolnice, na regionalne izbore ih je izašlo rekordno malo, svega petina.

„Mali odziv birača svedoči o tome da se Slovaci nisu saživeli sa ovakvom regionalnom samoupravom“, kazao je premijer Robert Fico.

Po njegovoj oceni najbolje rešenje za Slovačku bi bila četiri regiona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga