U prodavnicu sa skenerom za „dobro voće“

Koliko puta ste zagrizli neku voćku koja je izgledala zrelo i sočno, i otkrili da zapravo nije ukusna? Nemački naučnici su razvili maleni uređaj za testiranje voća, koji olakšava izbor i život kupcima

14. maja 2012

Naučnici na Fraunhofer institutu u Drezdenu razvili su mali infracrveni spektometar koji može da izmeri nivoe vode, šećera ili skroba kod voćnih plodova. Naprava je manja od kocke šećera, i kada bi je još smanjili, mogla bi da se ugradi u pametne mobilne telefone i tako omogući mnogim korisnicima da provere kvalitet voća pre kupovine.

Uređaj emituje infracrvenu svetlost kad je uperen ka voćki. Hajnrih Griger, naučnik u Fraunhoferu koji je izumeo spektometar, kaže da su ovi talasi na dužem kraju spektra i da se ne odbijaju kada dospeju da površine objekta.

Oni prodiru nekoliko milimetara ili čak centimetara ispod površine reflektujući spektar svetla koje uređaj zatim meri. Različite supstance reflektuju infracrveno svetlo na različite načine, tako da možemo zaključimo kakav je kvalitet voća. „Ne želimo da znamo samo da li je jabuka crvena“, kaže Griger za DW. “Ovako možemo proceniti da li voće ima dovoljno šećera, i prema tome, da li je zrelo.”

Merenje bi moglo da otkrije relativan nivo vode, količinu skroba, čak i da razlikuje između različitih vrsta šećera, poput glukoze, sukroze i fruktoze. Zatim bi softver uporedio te informacije sa bazom podataka za određeno voće.

Manji od kocke šećera

Slični spektometri već postoje, ali ovaj je izuzetno mali. Veličine oko 2/3 kocke šećera, on je otprilike 350 puta manji od sličnih uređaja. Naučnici na Fraunhofer institutu za fotonske mikrosisteme proizveli su komponente na silikonskim pločicama, i čak su razvili sistem da se proizvode masovno.

Izlazak sićušnog spektometra na tržište, koji se očekuje u sledećih tri do pet godina, može značiti i ugradnju u pametne telefone. Ali da bi se to i desilo, kažu naučnici, on mora da bude još manji.

Ovaj uređaj ne mora da se koristi samo za voće – može se upotrebiti i za otkrivanje falsifikata, slojeva farbe na automobilu, i za testiranje lekova i kozmetike. Uskoro, korisnik pametnog telefona mogao bi da instalira „voćnu aplikaciju“ kojom bi mogao da skenira voće na pijaci. Jedino je bitno uraditi poređenje sa pravom vrstom voća.

Spektometar ne može da razlikuje objekat između bifteka i kruške – makar, za sad. Ali verovatno već postoji aplikacija i za to.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga