- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Prištini u četvrtak počinje festival ‘Mirëdita, dobar dan!’, gosti srpski umetnici

Festival „Mirëdita, dobar dan!“, jedinstveni kulturni događaj koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, počinje sutra u Prištini i trajaće do subote uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije, saopšteno je danas iz Inicijative mladih za ljudska prava.

U saopštenju se navodi da će u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala žitelji Prištine imati priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore, kao i da pogledaju neke od popularnih srpskih filmova.

„Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za kosovsko i srpsko društvo, kao i o budućnosti odnosa Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju.

Festival „Mirëdita, dobar dan!“ ove godine u Kinu Artmata otvara film „Hold me right/Zaceli me“ autorke Danijele Štajnfeld, koji donosi priču o osobama koje su preživele silovanje, o počinicima seksualnog nasilja, kao i o trnovitom putu progovaranja o tom nasilju i procesu zaceljenja.

Drugog festivalskog dana, prištinskoj publici biće predstavljena knjiga „Druga Srbija“, nakon čega će biti održana i debata „Koja je druga Srbija?“ u Palati omladine i sporta (bivša dvorana „Boro i Ramiz“), u Atelje hali.

Poslednjeg dana festivala biće predstavljena knjiga „Iza sedam logora“ Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, a čiju će promociju pratiti i debata „Kultura kao političko oruđe“. Nakon debate, takođe u Palati omladine i sporta, biće otvorena i izložba, koja nosi isti naziv – „Iza sedam logora“, pokojnog fotografa Hrvoja Polana.

Festival u Prištini zatvara film „Teret“ srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

„Cilj festivala ‘Mirëdita, dobar dan!’ već osam godina je predstavljanje kulturne scene Kosova u Srbiji, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, inspiracija za festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac „koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu“.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Festival „Mirëdita, dobar dan!“ organizuju organizacija Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forum ZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!