U pripremi prva rešenja o vraćanju imovine

U Srbiji predato ukupno 2.602 zahteva za restituciju, a od toga je najviše – 918 zahteva – stiglo iz Vojvodine

28. maja 2012

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da je pripremi donošenje prvih rešenja na osnovu kojih će vlasnicima u naturi moći da bude vraćena nekada oduzeta imovina. – Građani u čijem smo slučaju u rešenju utvrdili pravo na vraćanje oduzete imovine u naturi dobijaju pravo vlasništva počev od stupanja rešenja na snagu, odnosno od od tog dana će moći da raspolažu sa ranijom nacionalizovanom imovinom- rekao je Sekulić u intervjuu za „Mađar so“.

Prema rečima direktora Agencije za restituciju, u određenim slučajevima neće biti moguće da se odmah sprovede povraćaj imovine. Recimo, onda ako je imovinu o kojoj je reč neko uzeo pod najam. U ovim slučajevima tu imovinu treba vratiti na raspolaganje originalnom vlasniku u roku od tri godine nakon stupanja rešenja na snagu. Za te tri godine između onog ko je zatražio restituciju i onog koji je dosad od države iznajmljivao tu imovinu uspostavlja se pravni odnos najma, prema aktuelnim tržišnim uslovima. -U onim slučajevima kada oduzetu imovinu nije moguće vratiti u naturi, agencija  donosi odluku o obeštećenju. Iznos obeštećenja će moći da bude utvrđen nakon što Vlada Srbije odredi odgovarajući koeficijent – dodao je Sekulić.

Do sada je, kako je rekao direktor Agencije za restituciju, u Srbiji  predato ukupno 2602 zahteva za restituciju, a od toga je najviše – 918 zahteva – stiglo iz Vojvodine. O zahtevima koji su potpuni i sadrže sve informacije Agencija za restituciju treba odluku da donese u roku od šest meseci, a u naročito komplikovanim slučajevima to vreme se produžava na godinu dana – rekao je Sekulić.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga