U požaru na Fruškoj gori izgorelo 20 hektara niskog rastinja

U periodu od 4. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka

09. apr 2020

Tokom požara koji je sinoć buknuo u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka „Fruška gora“ na lokalitetu „Katanske livade“ nedaleko od sela Čerević, izgorelo je oko 20 hektara niskog rastinja, saopštilo je danas Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“.

Kako se navodi, požar je zahvatio livado-stepsko stanište, a ugašen je oko ponoći. Pripadnici Čuvarske službe nacionalnog parka i Vatrogasne bigade iz Beočina nakon četiri sata su ugasili požar koji je usled prisustva vetra pretio da se proširi.

„Zahvaljujući bliskoj saradnji Čuvarske službe NP i Policijske uprave Beočin, nakon brze reakcije i izlaska na teren, istragom je utvrđeno da je uzrok požara ljudski faktor kao i da je požar podmetnut“, piše u saopštenju.

Po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode požari koji su se desili početkom aprila obuhvatili su neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku „Fruška gora“, livade kod Čerevića i Dumbova.

„Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene“, navodi se u saopštenju.

Livade kod Čerevića i Dumbova su među najvažnijim staništima brojnih vrsta orhideja, među kojima se posebno ističu vrste iz roda Ophrys. Među retkim i ugroženim vrstama biljaka su i sase i kovilje, kao i drvenaste vrste, hrast medunac i crni jasen.

„Osim narušavanja stanja biljnog sveta i površinskog sloja zemljišta, požari koji se dešavaju u vreme kad je priroda budna i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništavaju retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira i drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve“, piše u saopštenju.

Uništena su i gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi.

JP „Nacionalni park Fruška gora“ upelovalo je na građane da za vreme vanrednog stanja ne koriste područje Nacionalnog parka “Fruška gora“ protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja osoba na teritoriji Republike Srbije.

Kako se navodi, na području Fruške gore uočeno je okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije, što je protivno naredbi Vlade Srbije, koja je na snazi za vreme vanrednog stanja.

U periodu od 4. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka.

(Autonomija) Foto: NP Fruška gora

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga