U potrazi za đacima-prvacima

Nažalost, moram reći da su nas odbili u više takvih porodica u kojima su oba roditelja mađarske nacionalnosti, nego u slučaju mešovitih brakova

19. mar 2013

Uprkos činjenici da u Zrenjaninu predškolsko pripremno odeljenje pohađa svega dvoje mališana mađarske nacionalnosti, što je dovodilo u pitanje da na jesen u osnovnoj školi „Sonja Marinković“ bude otvoreno jedino odeljenje prvog razreda sa mađarskim nastavnim jezikom i što bi pretilo ugrožavanjem opstanka mađarske zajednice u Južnom Banatu, imajući u vidu da bi srednjoškolski centar obrazovanja na mađarskom jeziku u Zrenjanu izgubio uporište u osnovnom obrazovanju, akcija prosvetnih radnika u potrazi za budućim prvacima rezultirala je uvećanjem broja dece koja će na jesen početi školovanje na mađarskom jeziku. Prema rečima direktorke te škole Gizele Katona-Debreceni, naime, situacija se promenila i trenutno je takva da u školi računaju na (barem) sedam prvaka mađarske nacionalnosti.

-To je rezultat u prvom redu činjenice da su dve učiteljice, Ana Gera i Kristina Tot obišle zrenjaninske mađarske porodice koje imaju decu predškolskog uzrasta. Sa ovim naša akcija još nije okonačana. U sredu ćemo održati roditeljski sastanak na koji su pozvani i roditelji sa decom mlađeg uzrasta i nadamo se da će i oni svoje školovanje započeti na mađarskom jeziku. Jer, prognoze pokazuju da ni iduće godine neće biti jednostavnije. Ekipi se priključila i mlada psihološkinja, Izabela Farkaš, koja savetuje roditelje, a istovremeno je i jedna nastavnica mađarskog jezika izrazila spremnost da pomaže roditeljima čija deca uče na mađarskom jeziku. Uskoro ćemo u školi oformiti dečju grupu u kojoj će jednom nedeljno buduća učiteljica raditi sa budućim prvacima – navela je direktorka škole.

Roditelji u Zrenjaninu su u proteklom periodu obaveštavani o pogodnostima koje postoje za decu koja se upisuju u odeljenje sa mađarskim nastavnim jezikom, počev od besplatnog prevoza dece, celodnevnog boravka, do vaspitno-obrazovne podrške. Pravi rezultat, međutim, usledio je nakon lične potrage za roditeljima, odnosno porodicama. – Potražili smo preko trideset porodica. Već sam učestvovala u takvim obilascima, ali mogu reći da je ovogodišnji bio najteži, a iskustva su različita. Nezahvalno je pokucati nekome na vrata. Nažalost, moram reći da su nas odbili u više takvih porodica u kojima su oba roditelja mađarske nacionalnosti, nego u slučaju mešovitih brakova. Bilo je i slučajeva gde nisu ni hteli da razgovaraju sa nama, već su zatvorili vrata pred nama, a u boljem slučaju dodali „dobro, razmisliće“. U mešovitim brakovima, u nepovoljnijem slučaju, makar nisu odbili mogućnost da im dete tokom školovanja na srpskom jeziku uči mađarski jezik – iznela je utiske učiteljica Ana Gera.

Na dilemu da li se, sudeći po iskustvima, zaista može reći da je osnovno obrazovanje na mađarskom jeziku u Zrenjanu u izumiranju, sagovornica „Mađar so“-a je rekla da je očigledno da iz godine u godinu opada broj dece koja kreću u školu, ali da bi nakon najsvežijeg obilaska terena mogla da kaže da bi u ovom gradu, svake godine, moglo da bude 10-15 mađarskih prvaka. – Mislim da je i nadalje veliki problem u neobaveštenosti roditelja, mnogi još ni danas ne znaju da u Zrenjaninu Udruženje za pomoć učenicima organizuje prevoz đaka mlađeg uzrasta, kao i predškolce. Veoma je važno da roditelji ne upisuju decu u bliža, srpska obdaništa, nego u vrtić „Kolibri“ u kojem funkcioniše jedina mađarska grupa u gradu. U tom slučaju je veća verovatnoća da će dete započeti školovanje na mađarskom jeziku, budući da je kod deteta uzrasta od 6-7 godina već teže menjati nastavni jezik. Zbog toga mislim da je važna potraga za mađarskim predškolcima. Naravno, očuvanje odeljenja prvog razreda osnovne škole sa mađarskim nastavnim jezikom je od bazične važnosti. Jer, eventualno spajanje znači ne samo ukidanje radnog mesta za jednog učitelja, nego i postepeno razgrađivanje viših razreda, a u krajnjem slučaju dovodi do ukidanja potpunog osnovnog obrazovanja na mađarskom jeziku – rekla je učiteljica Ana Gera, dodavši da ipak računa da će na jesen imato 8-10 mađarskih prvaka.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga