U poštama prvog dana podneto 66 zahteva za restituciju

Najviše zahteva je podneto u Beogradu 32, zatim u Pančevu - četiri, Novom Sadu - tri, a bilo je zahteva i u Nišu, Paraćinu i Zaječaru

01. mar 2012

Prvog dana podnošenja zahteva za restituciju u poštama širom Srbije, podneto je 66 zahteva građana za vraćanje oduzete imovine, saopštilo je danas Javno preduzeće PTT „Srbija“.

U prvom danu podnošenja zahteva građana u postupku restitucije u 150 pošta širom Srbije od ponuđenih 1200 termina za zakazivanje, građani su zakazali 68 termina, 66 zahteva je realizovano, a dva korisnika su otkazala.

Najviše zahteva je podneto u Beogradu 32, zatim u Pančevu – četiri, Novom Sadu – tri, a bilo je zahteva i u Nišu, Paraćinu i Zaječaru.

Pošta Srbije pozivaju građane da zakažu podnošenje zahteva besplatnim pozivom na telefon broj 011 3607 505.

Građani mogu da predaju zahteve za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje do 1. marta iduće, 2014. godine.

Detaljna uputstva o proceduri i dokumentaciji su na sajtu Pošte www.posta.rs i na sajtu Agencije www.restitucija.gov.rs.

Pošta Srbije saopštila je i da zbog zaštite privatnosti korisnika, predstavnicima medija neće biti odobreno snimanje i fotografisanje podnošenja zahteva.

Zahtevi za restituciju se odnose na vraćanje imovine koju je država oduzela građanima i pravnim licima posle 9. marta 1945. godine, i imovine oduzeye tokom holokausta.

Rok za dostavljanje zahteva je dve godine, a procenjuje se da će biti podneto oko 150.000 zahteva.

Pravo na podnošenje zahteva za restituciju ostvaruje se bez obzira da li je za potraživanu imovinu podneta prijava u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju.

Nepotpuni zahtevi će biti odbačeni, ali će podnosilac zahteva dobiti obrazloženje sa spiskom dokumentacije koju je izostavio, kako bi mogao da podnese novi zahtev.

Građani će imati pravo da se na rešenje Agencije za restituciju žale Ministarstvu finansija, a imaju i sudsku zaštitu, kod Upravnog suda.

Bivši vlasnici će biti obeštećeni naturalno, gde je to moguće, i finansijski, isplatom državnih obveznica koje će za tu namenu biti emitovane krajem 2014. godine u vrednosti 200 milijardi dinara, odnosno dve milijarde evra.

Te obveznice će biti isplaćene u roku od 15 godina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga