U porastu broj studenata koji odlaze u Mađarsku

Uzroci su nedovoljno znanje srpskog jezika, veća mogućnost izbora fakulteta, aspiracije studenata za samostalnim životom, kao i atmosfera u obrazovnim ustanovama

25. jan 2013

Broj mladih Mađara iz Vojvodine koji odlaze studirati u Mađarsku u stalnom je porastu, izjavio je savetnik za pitanja visokog obrazovanja u Nacionalnom savetu Mađara Laslo Lenđel.

Broj ovih studenata je u stalnom porastu i on je u školskoj 2010/2011 godini ođednom narastao na 1.516 studenata, što znači porast od barem deset odsto“, rekao je Lenđel a prenosi današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

On je kao uzroke ovakve migracije naveo sigurnost, nedovoljno znanje srpskog jezika, veća mogućnost izbora fakulteta, aspiracije studenata za samostalnim životom, kao i atmosferu u obrazovnim ustanovama.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet Mađara je preko svoga sajta u vezi ne samo sa domaćim studentima, nego i sa onima koji su se odlučili za studije u Mađarskoj.

„Mogućnost povratka kući često zavisi od uzajamnih očekivanja, od mogućnosti za nostrifikaciju diploma, od prihvaćenosti onih koji se vrate, od poznavanja srpskog jezika i uspešnosti uspostavljanja profesionalnih veza. U interesu toga, sa studentima koji se školuju u inostranstvu treba izgraditi aktivne veze i programima podržati njihov povratak i zapošljavanje:, ocenio je Lenđel.

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga