U ponedeljak presuda Šandoru Kepirou

Suđenje Šandoru Kepirou je prvo suđene osumnjičenom saradniku nacista u Mađarskoj nakon pada komunizma u toj državi.

16. jul 2011

Presuda Šandoru Kepirou, koji je optužen za zločine u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu, biće izrečena u ponedeljak u Budimpešti, saopštio je danas Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalima. Kepirou (97) se sudi po optužbama da je kao kapetan mađarske okupatorske žandarmerije učestvovao u fašističkoj raciji 1942. godine.
Suđenje je počelo 5. maja pred okružnim sudom u Budimu i Kepiro je tada negirao sve optužbe. Njegove pristalice protestovale su zbog suđenja „tako starom čoveku“.
Centar „Simon Vizental“ je saopštio da je ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, ali pojedini istraživači tvrde da je tada pobijeno oko 4.000 osoba.

Kepiro je tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata u dva navrata bio osuđivan za to zlodelo, ali je pobegao prvo u Austriju, a potom u Argentinu, gde je živeo do 1996. godine, kada se vratio u Mađarsku. Centar „Simon Vizental“ otkrio je 2006. godine, u okviru operacije „Poslednja šansa“, da Kepiro živi u Budimpešti i da prima mađarsku penziju.
Suđenje Šandoru Kepirou je prvo suđene osumnjičenom saradniku nacista u Mađarskoj nakon pada komunizma u toj državi.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga